U četvrtak protest Boksita, radnici traže Daku - Volim Podgoricu

U četvrtak protest Boksita, radnici traže Daku

Radnici Rudnika boksita čekaće do četvrtka na odgovor nadležnih hoće li razmatrati ponudu nikšićke kompanije Neksan o preuzimanju preduzeća, u suprotnom će, kako su poručili, organizovati proteste.

Ta odluka donijeta je na današnjem sastanku izvršnih odbora oba sindikata Boksita, a prihvatili su je radnici na okupljanju ispred upravne zgrade firme.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, kazao je da ukoliko ne bude nikakvih zvaničnih najava od predstavnika stečajne uprave, nadležnog Ministarstva i Privrednog suda o sastanku ili rješenju situacije do četvrtka, organizovaće proteste ispred neke od državnih institucija u Podgorici. 

“Izvršni odbori oba sindikata smatraju da je u ovoj situaciji jedino prihvatljivo rješenje slobodna nagodba za preuzimanje Boksita jer bi se na taj način brzo riješila teška situacija u kojoj se nalaze zaposleni i preduzeće“, rekao je Bojanović na zboru ispred upravne zgrade.

On je podsjetio da je kompanija Neksan, na zahtjev sindikata, dostavila kovertiranu ponudu za preuzimanje Boksita neposrednom pogodbom.

Bojanović je ranije kazao da je vlasnik Neksana Miodrag Davidović izričito zahtijevao da ponuda, koju je dostavio u zatvorenoj koverti, bude otvorena isključivo u trenutku predstavljanja pred predstavnicima Privrednog suda i Odbora povjerilaca.

Rudnicima boksita je do 20. aprila upravljao Neksan, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Tada je bio i krajnji rok za dostavljanje ponuda na četvrti tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po cijeni od 8,55 miliona eura.

Tender je propao, jer u predviđenom roku nije niko dostavio ponudu.

U Rudnicima boksita je u novembru 2013. godine uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona EUR, a potom je proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

(Cdm/foto Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com