Vlada priprema specijalni zakon koji će oduzimati imovinu - Volim Podgoricu

Vlada priprema specijalni zakon koji će oduzimati imovinu

Vlada priprema posebni predlog zakona (leks specijalis) za lokalitet Buljarice kojim planira da oduzme privatnu imovinu u cilju “javnog interesa” na isti način na koji je to pokušala da uradi izmjenama zakona o eksproprijaciji. Taj zakon je povučen iz Skupštine jer je protiv njega bila većina – cijela opozicija, SDP i LP.

Prema predlogu zakona o razvoju i izgradnji Buljarice, u koji “Vijesti” imaju uvid, Vladi se omogućava da odmah oduzme i raspolaže imovinom, a vlasnici je mogu naknadno tužiti ako nijesu zadovoljni visinom naknade. Delegacija Evropske unije je ranije upozorila Vladu na moguće kršenje standarda EU u toj oblasti. Postojeća zakonska rješenja ne dozvoljava državi da raspolaže uzetom imovinom ako se vodi sudski spor zbog cijene.

Ministar finansija Radoje Žugić je prilikom skupštinske rasprave o izmjeni zakona o eksproprijaciji rekao da se rješenja ne odnose na Buljaricu. Tada nije najavljivao posebni zakon. On je i predsjednik tenderske komisije za Buljaricu.

Prema informacijama “Vijesti”, Vlada namjerava da i za druge aktraktivne lokacije (Ada Bojana, Valdanos, Kraljičina plaža, Velika plaža…) donosi slične specijalne zakone.

Prema predlogu zakona za Buljaricu, postupak ekssproprijacije je razrađen tako što bi Uprava za nekretnine pokrenula postupak na zahtjev države uz predlog iznosa naknade. U roku od osam dana bi se moralo odlučiti o zahtjevu države nakon čega bi se potpisao sporazum o pravičnoj naknadi i vlasniku isplatio novac u roku od tri dana. Ako vlasnik nije zadovoljan naknadom, novac će se deponovati na posebni račun Ministarstva finansija a Vlada će preuzeti imovinu.

Za vrijedno zemljište na Buljarici zainteresovana je katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI), koja bi prema nezvaničnim najavama uložila dvije milijarde u gradnju desetak hotela i nekoliko naselja vila.

Lokalitet Buljarica ima oko 12 miliona kvadrata od čega je najatraktivniji dio u vlasništvu više od 300 privatnih vlasnika, dok je državno oko 10 miliona kvadrata.

Vlasnici su spremni da razgovaraju o valorizaciji te lokacije, ali uz uslov da se zemljište ne prevodi na državu već da oni pregovaraju sa investitorom. Na kritike vlasnika zemljišta da im Vlada ne može oduzimati imovinu da bi je prodala drugom privatniku, premijer Milo Đukanović je odgovorio nazvavši ih reketašima koji investitore ucjenjuju visokim cijenama za svoje zemljište.

Porodica premijera Đukanovića ukjučena je u projekat valorizacije Buljarice uz mogući sukob interesa. Pravni zastupnik investitora je njegova sestra Ana Đukanović, dok premijer predlaže zakone koji omogućavaju i olakšavaju poslove tom investitoru. Firma u vlasništvu njihovog brata Aca Đukanovićaangažovana je za izradu prostornog plana koji omogućava takvu namjenu.

Vlasnici atraktivnog zemljišta iz 11 crnogorskih gradova okupljeni u Fejsbuk grupi Naše ognjište nedavno su na konferenciji za novinare saopštili detalje o mogućem konfliktu interesa porodice Đukanović.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da će Detaljni urbanistički plan “Buljarica I”, koji tretira urbanizaciju sela u ovoj uvali, morati da ide na korekciju jer Ministarstvo održivog razvoja nije dalo saglasnost. Izradu ovog plana radi firma Del projekt iz Budve. Ovaj plan nije povezan sa planom koji radi Đukanovićev RZUP.

Ovom verzijom zakona predviđeno je da Vlada finansira gradnju infrastrukture – vodovodne, kanalizacione, PTT i elektromreže, puteva…, za potrebe ovog kompleksa, dok se istovremeno investitor oslobađa plaćanja carine na građevinski materijal i opremu namijenjenu za izgradnju i opremanje lokaliteta.

Oslobađanje od carine za velike  investitore  Vlada je nedavno pokušala i izmjenom Carinskog zakona, ali joj to nije prošlo u Skupštini. Investitor neće plaćati ni koncesiju za građevinski kamen koji pronađe na lokaciji.

Vlada želi zakon da skrati rokove i za izdavanje građevinske i upotrebne dozvole i potrebnih licenci.

Građevinska dozvola bi se izdavala za cijeli lokalitet. Investitor bi mogao da gradi u roku od 15 dana od dostavljanja glavnog projekta, a gradnja bi trebalo da bude završena u roku od tri godine.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com