OSUDA IZ HRVATSKE: “Odluka suda o Mihailoviću ista kao rehabilitacija Hitlera” - Volim Podgoricu

OSUDA IZ HRVATSKE: “Odluka suda o Mihailoviću ista kao rehabilitacija Hitlera”

Rehabilitacija Draže Mihailovića u Hrvatskoj je izazvala burne reakcije, a sadašnji i bivši političari tu sudsku odluku ocjenjuju “skandaloznom” smatrajući da može da ugrozi odnose Srbije i Hrvatske.

Ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić osudio je damnašnju sudsku rehabilitaciju Draže Mihailovića i uporedio je sa eventualnom rehabilitacijom Adolfa Hitlera, Ante Pavelića i Benita Musolinija.

Prvi čovek hrvatskog pravosuđa “apsolutno je zgrožen” odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića.

Biši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić nazvao je Mihailovićevu rehabilitaciju “pravosudnim i političkim skandalom”, navodeći da se četnici i ustaše nikada nijesu borili jedni protiv drugih, nego su dobijali pomoć od njemačkog okupatora, pa se sad radi o “poricanju istorijskih činjenica i ustupku velikosrpskom nacionalizmu”.

Bivši hrvatski predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji Mihailovića izjasni i EU.

“Teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitovati notorne ratne zločince iz vremena Drugog svjetskog rata kao uverljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Evropi, sazdanoj na temeljima antifašizma”, zaključuje Mesić u saopštenju.

Predsednik opozicionog HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je da je presuda kojom je rehabilitovan Draža Mihailović “loša stvar” koja može uticati na odnose dvije zemlje.

“Riječ je o unutarašnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, ali svima je jasno da je Mihailović sarađivao sa Njemcima i učinio brojne zločine”, rekao je Karamarko.

(Analitika)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com