Lavrov u inspekciji - Volim Podgoricu

Lavrov u inspekciji

Posjeta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu dolazi u trenutku pojačane borbe za Srbiju između i Rusije i Zapada, piše današnji moskovski dnevnik “Komersant”.

U tekstu na prvoj strani pod nazivom “Sergej Lavrov će provjeriti bliskost Srbije”, list piše da će od rezultata te borbe u mnogome zavisiti kuda će poći ključna balkanska zemlja.

List podsjeća da je dogovor o posjeti Lavrova postignut u telefonskom razgovoru s srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem sredinom aprila, a da je tom telefonskom razgovoru prethodio susret premijera Aleksandra Vučića s američkim ambasadorom u Beogradu Majklom Kirbijem, koji mu je uručio poziv potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena da posjeti Vašington.

Komersant navodi da Beograd nastavlja da se zvanično pridržava politike neutralnosti i da se u njegovim odnosima sa NATO dogodio “suštinski napredak”.

U martu je Srbija potpisala sa alijansom individualni plan partnerstva, a u aprilu se priključila mehanizmu civilne zaštite EU, piše list.

“Sve to, kao i poziv srpskom premijeru da posjeti SAD, nije ostalo neprimećeno u Moskvi”, navodi dnevnik i dodaje da je nakon toga ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao Aleksandra Vučića da posjeti Moskvu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com