SDP i opozicija diktirali dnevni red, DPS ljut - Volim Podgoricu

SDP i opozicija diktirali dnevni red, DPS ljut

Približavanjem kongresa Socijaldemokratske partije(SDP) pojačavaće se unutarstranači i spoljašnji pritisak na delegate,  što bi moglo uticati da dio funkcionera u narednih 40 dana promijeni politički stav prema Ranku Krivokapiću ili Ivanu Brajoviću.

Ističući da će kongres SDP-a odrediti političku sudbinu mnogih uticajnih funkcionera, Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da će unutrašnje tenzije rasti do 3. juna. 

“Ovaj kongres je važan jer nije protokolaran. Na njemu će se odlučivati o daljem strateškom pravcu razvoja partije, odnosno da li je izabrala sudbinu satelita DPS-a sa tendencijom potpunog gubitka identiteta, ili će pokušati da se revitalizuje i povrati dio koalicionog kapaciteta. Zato će to biti do kraja neizvjesna borba za svakog funkcionera čiji glas može prevagnuti i realno ćemo imati dinamičan razvoj događaja u toj partiji”, smatra Marić. 

Dok tabori Krivokapića i Brajovića uveliko biju bitku za svaki glas, predsjednici  petnjičkog, plavskog, bjelopoljskog i kolašinskog odbora  Almir Rebronja, Džavid Šabović, Tufk Bojadžić i Željka Vuksanović  javno su objelodanili  da podržavaju Krivkapića.  

Drugi nijesu iznevjerili njegovo povjerenje, poput Borislava Banovića, čija je javna retoka uvijek bila blaža  i zbog čega se u  javnosti mogao steći pogrešan utisak da ne stoji iza lidera SDP-a. 
Neki očekivano podržavaju Brajovića,  poput direktora Fonda za zdravstvo Kenana Hrapovića, prakično jedinog jakog štiha Brajovćeg  tabora. Na sjeveru   su uz Krivkapića Izet Bralić i Ramo Bralić, dok su pojedinci preko noći promijenili stranu. 

Tako je Đorđe Suhih za Brajovića, iako je ranije u stopu pratio ili čak pojačavo retoriku poličke linije Krivokapića, posebno kada je riječ o kritici na račun bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše i generalno  DPS-a.

“Očigledno je da se, kod Suhiha, radilo o ličnom sukobu sa Mugošom, a nikako o programskim ili strateškim razlikama. Posljedično, vjerujem da nikom nije iznenađenje što će mnogi funkcioneri SDP-a na visokim državnim ili lokalnim funkcijama odlučiti da ostanu u zagrljaju DPS-a”, smatra Marić.

Osim navodno finansijskih interesa zbog kojih dio funkcionera i delegata podržava Brajovića i Vujicu Lazovića, koji je  konstruktor  suprotstavljene grupacije, na opredjeljenja utiču i lične relacije.  Andrija Lompar, Krivokapićev Kotoranin i doskora prijatelj, podržava  Brajovića jer se prijatelji sa Mićom Orlandićem. 

I na drugoj strani  najvjerovatnije će  biti neprijatnih iznenađenja po Brajovića i Lazovića, iako su uvjereni da u podgoričkom Odboru, u kojem je  od značajnih figura samo Raško Konjević iskreno sa Krivkapićem,  imaju apsolutnu dominaciju.  

Marić smatra da je jačanje protivnika Krivokapićevoj politici bilo očekivano nakon neuspješnih pregovora sa opozicijom o formiranju vlasti u Podgorici.

“Krivokapić je na podgoričkim izborima pokušao da napravi jedan radikalniji zaokret u pozicioniranju SDP-a na političkoj sceni, vjerujući da će za takav manevar dobiti većinsku podršku u partijskim organima. Kako se to nije desilo, frakcija koja zagovara koaliciju sa DPS-om bez alternative krenula je u preuzimanje dominacije u partiji, a kao posljedica desio se i protivkandidat šefu stranke”, smatra on.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com