Odšteta za logoraše iz SSSR - Volim Podgoricu

Odšteta za logoraše iz SSSR

Vlada Njemačke planira da isplati ukupno 10 miliona eura odštete za 4.000 preživjelih Njemaca koji su tokom Drugog svjetskog rata dopali u sovjetsko zarobljeništvo.

Riječ je o vojnicima Vermahta koji su tokom rata od 1941. do 1945. godine zarobljeni u Sovjetskom Savezu i držani u “nehumanim uslovima” u kojima je polovina od oko 5,3 miliona skončala, prenosi agencija Rojters.

Prema navodima agencije, konzervativci kancelarke Angele Merkel i njihovi koalicioni partneri socijaldemokrate, usaglasili su se da izdvoje dopunsku budžetsku sumu i svakom od živih bivših ratnih zarobljenika uplate po 2.500 eura odštete.

Portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova odbio je da potvrdi vjerodostojnost informacije, jer je to u nadležnosti donjeg doma Bundestaga, ali je rekao da ministar Frank – Valter Štajnmajer smatra da je inicijativa dobra, pa je on pozdravlja i podržava.

Očekuje se da uz podršku vladajućih partija i zelenih ova inicijativa bude usvojena u Bundetagu, ali je nejasno da li se inicijativa odnosi samo na preživjele koji su bili zatočeni na teritoriji današnje Rusije, ili se odnosi i na one u bivšim sovjetskim republikama.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com