Mustafa Cerić: Crna Gora nanosi zlo Bosni - Volim Podgoricu

Mustafa Cerić: Crna Gora nanosi zlo Bosni

Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini BiH i trenutno predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić istakao je da su državni zastupnici koji su glasali protiv predloga rezolucije o Sutorini pokazali da im nije stalo do državne imovine, jer se ne sjećaju zakletve koju su položili pred narodom da će štititi suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. 

Cerić je povodom odluke većine poslanika Parlamentarne skupštine BiH da obace predlog rezolucije poslanika Denisa Bećirovića (kojom je traženo poništenje ugovora sa Crnom Gorom o granici i otvaranje pitanja vlasništva nad Sutorinom u međunarodnoj arbitraži) rekao da je Crna Gora morala da vrati Sutorinu Bosni i Hercegovini, piše Dan.

„Ako su hrvatski zastupnici imali razlog da otvore granični spor sa Slovenijom pred Međunarodnim sudom pored tolike hrvatske morske obale, onda su državni zastupnici Bosne i Hercegovine imali mnogo više razloga da otvore granični spor sa Crnom Gorom oko Sutorine pred Međunarodnim sudom, ako im je država na umu i na srcu. Zašto se državni zastupnici BiH boje Međunarodnog suda ako se Sejdić i Finci nisu bojali da tuže državu Bosnu i Hercegovinu za ono za šta ona nije ni kriva ni dužna, jer joj je nametnut diskriminišući privremeni Dejtonski mirovni ugovor ili ustav“, kazao je Cerić.

Kako je rekao, državni zastupnici Bosne i Hercegovine, koji su 13. maja glasali da se ne pokrene postupak vraćanja državne imovine Bosni i Hercegovine, to jest Sutorine, treba da znaju da ta imovina nije njihova babovina.

„Ako su htjeli da udijele milostinju Crnoj Gori, onda je trebalo to da daju iz svoje babovine, a ne od državne imovine. Onaj koji hoće da bude velikodušni beg ili aga, neka to uradi na svoj račun, a ne na račun države pred kojom je položio zakletvu da će braniti i štititi njen suverenitet i integritet“, naveo je Cerić, prenosi portal „bišnjaci.net”.

On se pita kako to da državni zastupnici Bosne i Hercegovine moraju da se pognu pred zastupnicima Crne Gore radi mira u regionu i dobrosusjedskih odnosa između dvije države.

„To rade i nakon tolikog zla kojeg je Crna Gora nanijela i još nanosi Bosni i Hercegovini. Zašto Crna Gora ne pokaže dobru volju prema Bosni i Hercegovini pa, sa izvinjenjem, vrati njenu teritoriju, Sutorinu, i da se ne ide na Međunarodni sud. Ali, ako već nema čojstva da to uradi, onda neka prihvati međunarodnu arbitražu pred Međunarodnim sudom u Hagu i neka se to pitanje riješi pravedno i pošteno“, ocjenjuje Cerić.

Mustafa Cerić kaže da ga predlagač rezolucije o Sutorini Denis Bećirević „obavezuje moralno i patriotski” da mu kaže da nije sam.

„Njegov prijedlog rezolucije o Sutorini nije i neće biti uzaludan. Prije svega zato što smo iz ovog slučaja o Sutorini mnogo toga spoznali što i narod treba da zna, jer narod najbolje zna i najbolje pamti“, kazao je Cerić.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com