CG Vlada 6 godina ćuti da je sa Makedonijom potpisala ugovor o dvojnom državljanstvu! - Volim Podgoricu

CG Vlada 6 godina ćuti da je sa Makedonijom potpisala ugovor o dvojnom državljanstvu!

Punih šest godina crnogorska državna administracija građanima i parlamentu nije saopštila da je prije više od šest godina između Makedonije i Crne Gore potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu. 

Nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore, domaće zakonodavstvo o sticanju državljanstva bilo je rigorozno i godinama je isključivalo mogućnost dvojnog državljanstva.

To se posebno odnosilo na zemlje bivše Jugoslavije sa kojima nije praktikovano sklapanje sporazuma.

Prema važećem Zakonu o crnogorskom državljanstvu, koji je pretrpio nekoliko izmjena, članom 18  predviđeno je da se “CG državljanstvo može steći na osnovu ratifikovanih međunarodnih ugovora ili sporazuma koje je zaključila Crna Gora”. 

Ugovor koji su potpisali tadašnji ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Makedonije Jusuf Kalamperović i Gordana Jankuloska 6. marta 2009. godine u Beogradu,  nije ratifikovan u crnogorskoj Skupštini, iako je u makedonskoj to učinjeno. 

Kalamperovića je 2009. na tom mjestu zamijenio Ivan Brajović, a Jankuloska je prije nekoliko dana podnijela ostavku nakon sukoba makedonske policije u Kumanovu sa naoružanom grupom sa Kosova u kojem je ubijeno osam policajaca, a 37 povrijeđeno.

Ugovorom je predviđeno da se dvojnim državljanima smatraju državljani Crne Gore i Makedonije koji su do 3. juna 2006. zakonito stekli državljanstvo obje države,   a nije im prestalo do tog datuma.

Predviđa se i da državljani jedne države koji su stekli državljanstvo druge do dana proglašenja crnogorske nezavisnosti, neće morati da se odreknu jednog od ta dva državljanstva, niti će ga izgubiti. 

Na pitanja Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Snježana Vojvodić iz Skupštine CG odgovorila je samo da se  “u skupštinskoj proceduri, ne nalazi Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Republike Makedonije“. 

Iz Vlade Crne Gore bili su nezainteresovani da odgovore na pitanje CIN-a CG, kako je moguće da punih šest godina ne zatraže ratifikaciju potpisanog diplomatskog sporazuma – ugovora. Početkom marta CIN-CG je pitao Biro za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore da li Crna Gora ima potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu sa nekom od država iz regiona. Na taj mejl iz Biroa nisu odgovarali više od mjesec dana. 

U aprilu je Birou ponovo proslijeđen mejl sa istim pitanjem u kojem je navedeno i upozorenje da će informacija biti publikovana bez odgovora iz Vlade.  Tek nakon tog mejla CIN-CG je dobio odgovor, koji je potpisao šef vladinog Biroa Srđan Kusovac. 

“Ne postoji sporazum o dvojnom državljanstvu ni sa jednom zemljom regiona koji se primjenjuje. Postoji bilateralni Sporazum sa Republikom Makedonijom koji  je pregovaran, potpisan, ali nikada nije stupio na snagu”, saopštio je Kusovac, dodavši da novinari CIN-a CG “nema potrebe da prijete, budući da nijedan novinar ne ostaje uskraćen za odgovor”. 

Nakon tog odgovora, vladinom Birou je iz CIN-a CG prije više od mjesec dana proslijeđeno i pitanje zašto Vlada nije uputila Skupštini u proceduru ratifikovanje pomenutog sporazuma, koji je potpisan u dobroj vjeri. Na to pitanje do objavljivanja teksta nije stigao odgovor. 

Novinari CIN-a proslijedili su pitanja i ambasadama Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BIH), da li su crnogorski predstavnici sa njihovim državama potpisale sličan ugovor o dvojnom državljanstvu i kako komentarišu postojanje takvog ugovora sa Makedonijom? Odgovor je stigao jedino iz ambasade BiH.

“Ne i bez komentara”, saopštili su iz BiH ambasade.

Šinavatra, Pua, Statis i mnogi drugi stekli državljanstvo

U članu 13 Zakona o crnogorskom državljanstvu iz 2008. godine pisalo je da crnogorsko državljanstvo, između ostalog, prestaje sticanjem državljanstva druge države. 

Važeći Zakon o crnogorskom državljanstvu nije toliko rigorozan. 

U članu 12 stoji da osobama “od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore” Ministarstvo unutrašnjih poslova može da dodijeli crnogorsko državljanstvo. 

Na osnovu tog člana Crnogorci su postali bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, malezijski državljanin Vej Seng Pua, koji je prošlog ljeta uhapšen u Las Vegasu zbog organizovanja klađenja na utakmice Munidjala, grčki biznismen Petros Statis i mnogi drugi.

(Vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com