Hitno razmotriti ponudu Neksana - Volim Podgoricu

Hitno razmotriti ponudu Neksana

Izvršni odbor obje sindikalne organizacije Rudnika boksita pozvao je predsjednika Odbora povjerilaca Draganu Đuranović, da hitno sazove sjednicu, kako bi se razmotrila jedina ponuda za kupovinu imovine tog preduzeća koju je dostavio nikšićki Neksan.

U saopštenju nakon današnje vanredne sjednice sindikata, preporčuje se Đuranović da ne podliježe pritiscima, već da se hitno procijeni da li ponuda Neksana štiti interese radnika i države. Javni poziv upućen je i ministrima ekonomije i finansija, Vladimiru Kavriću i Radoju Žugiću, da se uključe u rješavanje situacije u Boksitima da ne bi, kako upozoravaju, snosili odgovornost za moguća dešavanja, prenosi Mina business.

“Nećemo dozvoliti da se i kod nas ponovi scenario Željezare, koju je kupio turski Tosčelik, u kojoj su uposleni robovi a ne radnici”, navodi se u saopštenju.

Iz Izvršnog odbora su kazali da će se u utorak u 12 sati zaposleni i sindikat okupiti ispred upravne zgrade Boksita, kako bi odlučili koje poteze da preduzmu u nastaloj situaciji. Radnici su, kako se dodaje, zabrinuti posljednjim dešavanjima oko prodaje imovine i izjava nadležnih iz Privrednog suda.

“Očigledno je da je za Privredni sud važnije koliki će biti priliv sredstava na njihovom računu, nego šta će se desiti sa sudbnom 310 radnika Boksita i njihovih porodica”, piše u saopštenju.

Iz Izvršnog odbora su podsjetili da je predsjednik Privrednog suda saopštio da su dvije firme zainteresovane za kupovinu imovine Boksita, a iz sindikata su saopštili da su predstavnici mađarske firme Vagon impex 20. maja posjetili Boksiti povukli ponudu ocijenivši da nemaju šta tražiti u toj firmi. Druga zaintersovana, kako su kazali navodno engleska firma, u posljednjih nekoliko godina pokušavala je da kupi nikšićku rudu, ali pod, kako su rekli, smiješnim uslovima.

“Sada traže prvo da se oprobaju kroz polovno tehničku saradnju do naredne godine, pa tek da se izjasne da li su spremni za kupovinu imovine Boksita. Još prije deset mjeseci svi zaposleni trebalo je da završe na Birou rada, ali je zahvaljujući Neksanu, u prethodnih devet mjeseci organizovana proizvodnja, redovno isplaćivane zarade i aktiviran repro lanac u Crnoj Gori uz poštovanje interesa države. Ponuda Neksana za nas je izuzetno korektna, s obzirom na stanje kopova i mehanizacije. Svi naši dogovori oko broja zaposlenih, zarada i ostalih bitnih pitanja, sa Neksanom su precizirani u korist Boksita”, precizira se u saopštenju.

Iz sindikata su saopštili da nadaležni pokušavaju da im nametnu neprihvatljiva rješenja, bez potrebnih garancija, koja bi im pokazala da će to što planiraju za Boksite, biti bolje od onoga što je ponudio Neksan.

“Očigledno je da nam ne mogu dati garancije jer i nemaju pravo rješenje za Boksite i zaposlene”, smatraju u sindikatu.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com