Crnogorski studenti u Beogradu: Tu nam je kao kod kuće, odlično se snalazimo - Volim Podgoricu

Crnogorski studenti u Beogradu: Tu nam je kao kod kuće, odlično se snalazimo

Maturanti već uveliko muče muku da izaberu budući fakultet, upisi su u jeku, a Aleksandar Krunić iz Bijelog Polja podijelio je sa Dnevnim novinama svoje utiske o životu, studiranju i zaposlenju u Beogradu.

Urednik rubrike ekonomija na portalu Srbija Danas Aleksandar Krunić došao je iz Bijelog Polja u Beograd 2008. godine, kada je upisao Fakultet političkih nauka, smjer novinarstvo. Dnevnim novinama kaže da se nakon završenih studija u glavnom gradu Srbije odlično snašao, a da je za uspjeh, generalno, važno poznanstvo.

“Radim, snašao sam se, mada je to posao koji sam regularno dobio preko Infostuda. Ne mislim da je neko iz Crne Gore u boljoj poziciji od nekog iz npr. Kruševca. Prosto, ako nekog poznaješ, odakle god da si, lakše ćeš se snaći. E sad, jedino što nas ovdje ima dosta, pa se možda oko toga pletu priče o crnogorskim vezama. Stvarno nas ima, na svakom ćošku naletim na nekog ko je iz Crne Gore ili mu je neko iz Crne Gore, pa se tu stekne naklonost. Eto, to je možda neki plus”, kaže Krunić.

On napominje da su se i njegovi sunarodnici dobro snašli, a da je većina njih dobila i državljanstvo.

“Kad se osvrnem na zemljake u Beogradu, može se reći da su se svi snašli, rade u dobrim firmama, uglavnom u međuvre menu dobiju i državljanstvo”, tvrdi Krunić.

Kako je rekao, jezik mu pri zapošljavanju nije bio barijera, a većina vremenom izgubi crnogorski akcenat.

“Jezik mi nije barijera s obzirom da radim na portalu pa kucam. Da radim uživo emisije, na radiju ili televiziji, bio bi. Još me je asistentkinja iz Radio novinarstva opominjala zbog loše dikcije i akcento vanja. Ipak, generalno, uklopimo se s vremenom i smanjimo ono poznato crnogorsko akcentovanje”, otkriva Krunić.

Finansijski, kako kaže, da bi čak i normalno živio u Beogradu, to znači da ti neko šalje prosječnu srbijansku platu.

“Naravno, to je u slučaju da plaćaš stan. Kad si u domu, to je druga priča, stvarno su troškovi minimalni, a uslovi podnošljivi”, objašnjava Krunić.

Međutim, što se kvaliteta obrazovanja tiče, Krunić smatra da Srbija zaostaje.

“U priči sa onima koji su studirali vani, shvatam da je u Srbiji još sve zastarjelo, da predmeti nijesu prilagođeni savremenom trenutku, još se drže starih prašnjavih udžbenika”, objašnjava Krunić.

On dodaje da je na fakultetu koji je on studirao mnogo kvalitetnih ljudi, ali da on ne pruža mnogo perspektiva pri zapošljavanju.

“Ne služi mi mnogo u novinarskoj analizi znanje sa Fakulteta političkih nauka. Nikom iz Crne Gore ne bih rekao da upiše ovaj fakultet, a da dođe u Beograd i da ovdje upiše neki drugi fakultet svakako! Beograd je dovoljan za savršeno studentsko iskustvo”, poručio je Krunić.

Kako Krunić ističe, za Crnogorce u Beogradu ima perspektive za posao kao i za sve ostale, ali da status stranca ponekad može napraviti problem.

“Rekao bih da može, kao i svima ostalim. Ipak, na jednom poslu, tj. kad sam išao na razgovor, to što u tom trenu ni jesam imao državljanstvo me je koštalo zaposlenja. Prosto, nije im se isplatilo da me zaposle kao stranca”, naglašava Krunić.

(Foto:kurir.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com