Đukanović: Ubice Duška Jovanovića treba tražiti van Crne Gore - Volim Podgoricu

Đukanović: Ubice Duška Jovanovića treba tražiti van Crne Gore

Nalogodavca i organizatora ubistva Duška Jovanovića treba tražiti van granica Crne Gore, poručio je crnogorski premijer Milo Đukanović danas u parlamentu.

– Nalogodavca i organizatora najlogičnije je tražiti na adresi koja je list Dan najbrutalnije zloupotrebljavala protiv Crne Gore, poručio je premijer.

Danas se navršava 11 godina od ubistva Jovanovića, a nisu poznati nalogodavci niti izvršioci ovog zločina. Odgovarajući u parlamentu na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije Srđana Milića vidi li sebe odgovornim u delu rasvetljavanja političke pozadine Jovanovića, Đukanović je odgovorio odrično.

– Ne smatram se odgovornim. Ne samo zato što taj posao nije u striktnoj Ustavnoj nadležnosti predsednika Vlade, nego prevashodno zato što sam svojim političkim i građanskim angažmanom, uključujući i učešće u Tužilačkoj istrazi u svojstvu svjedoka, pokušao da dam doprinos njenom uspješnom okončanju, rekao je Đukanović.

– Vlast u Crnoj Gori nikako nije imala politički niti bilo koji drugi interes da bude dio ovog zločina. Ne samo zato što je takav vid obračuna sa ljudima, u sukobu sa moralnim načelima ljudi koji su konstituisali tadašnju vlast naše države, iako je to najvažnije, poručio je Đukanović.

Kako je rekao, najvažniji interes  tih godina bio je da se Crna Gora sačuva kao oaza stabilnosti na Balkanu i odagnaju sumnje koje su protivnici nezavisnosti pokušavali da poseju, da ona nije bezbednosno i politički održiv projekat.

Đukanović je podsjetio da je na temu ubistva Jovanovića, i u izjavi Državnom tužiocu saopštio da motiv tog ubistva treba sagledati u kontekstu višegodišnje političke i bezbjednosne destrukcije prema Crnoj Gori s ciljem da se ona destabilizuje i pred međunarodnom javnošću predstavi nepodobnom za obnovu nezavisnosti.

– Cilj svih ovih podvala i konstrukcija bio je isti: kriminalizovati crnogorsku vlast, delegitimisati je kao nosioca ideje obnove nezavisnosti, bezbednosno i politički destabilizovati Crnu Goru i dovesti na vlast političke strukture koje bi sledile želje političkih i vojnih centara izvan naše države, kazao je Đukanović i naglasio da su list Dan i njegovo uredništvo bili bezrezervna medijsko–logistička podrška za sve takve aktivnosti protiv Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com