Home / NOVOSTI / Društvo / Demokrate: Zakon o zdravstvenom osiguranju uvodi polnu diskriminaciju

Demokrate: Zakon o zdravstvenom osiguranju uvodi polnu diskriminaciju

Demokratska Crna Gora zatražila je da se izbrišu rješenja iz Nacrta novog zakona o zdravstvenom osiguranju, koja predviđaju da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu.

Portparolka Demokrata, Anđela Peković, smatra da takve odredbe na mala vrata uvode polnu diskriminaciju, imajući u vidu i socio-ekonomski ambijent u kojem živimo, a, kako je navela,  naročito prepreke žena pri zasnivanju radnog odnosa.

“Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju, koji predviđa da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu, na najbolji način odslikava socijalnu politiku Vlade i njeno stvarno zalaganje za prava trudnica i žena uopšte”, ocijenila je Peković.

To je još jedan dokaz, navodi ona, da ne samo da neće biti stezanja kaiša, kako je najavio premijer “već se kaiš steže onamo gdje to ne bi smjelo, posred stomaka trudnica.

“Demokrate se duboko protive i ne mogu da prihvate da se za ozbiljno mogu uzeti u razmatranje, a kamoli u odbranu pravne norme koje u XXI vijeku oduzimaju prava ženama trudnicama i porodiljama, a koja su mukotrpno stekla u prošlom vijeku”, navela je Peković.

“I šta je sljedeće? Da li ovakav odnos prema nježnijem polu ide ruku pod ruku sa onim floskulama vladajućih partija kako su oni stvorili sistem u kojem je žena i majka uvažena? Naravno, kada je na djelu to potrebno dokazati, imamo ovakve uštede na trudnicama – zato se te isprazne političke priče i poštapalice i nazivaju floskulama”, pitala je Peković.

Ona je navela da će se Demokrate založiti za brisanje tih odredaba.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com