Home / NOVOSTI / Društvo / Saradnja sa privatnim apotekama opravdala očekivanja
Kenan Hrapović

Saradnja sa privatnim apotekama opravdala očekivanja

Projekat umrežavanja privatnih apoteka u zdravstveni sistem Crne Gore uspio je i ljekovi su sada dostupniji građanima, ocijenio je direktor Fonda za zdrastveno osiguranje Kenan Hrapović.

On je na konferenciji za medije podsjetio da građani od 9. marta podižu ljekove na recept u 46 državnih i 108 privatnih apoteka. 

“Fond je u potpunosti ispunio zaključak Vlade, a to je veća dostupnost, odnosno bolja i kontinuirana snadbjevenost građana, uključivanjem i privatnih apoteka u zdrastveni sistem”, ocijenio je Hrapović. 

Prema njegovim riječima, za četiri mjeseca ove godine u apotekama Monteframa i privatnim apotekama realizovano je 1.272.809 recepata ukupne vrijednosti 6.962.250 eura, dok je za isti period prošle godine samo u apotekama Montefarma realizovano 1.446.106 recepata ukupne vrijednosti 6.255.247 eura.

“To je povećanje od 70 hiljada eura odnosno 11,3 odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Hrapović.

Kako je dodao, podaci pokazuju da se potrošnja u martu značajnije povećala dok je u aprilu i maju potrošnja opala u odnosu na isti period prošle godine, uzimajući u obzir činjenicu da su ove godine uključene i privatne apoteke.

Fond je u ovom periodu dobio 84 primjedbe od građana, a većina njih se odnosila na nemogućnost da osiguranik podigne lijek, jer je na receptnoj listi u apoteci različita gramaža i količina.

“Taj smo problem otklonili u prvim danima primjene projekta“, obrazložio je Hrapović.

Kako je kazao, primjedbe su se odnosile i na to da je na receptu propisana količina koju pacijent nije mogao da podigne.

“I taj problem smo riješili tako što smo obavijestili direktore zdrastvenih ustanova da obavežu doktore da propisuju samo zaista potrebne količine ljekova kao i prestavnike apoteka da izdaju sve količine lijekova koje su propisane na receptima”, naveo je Hrapović.

Kako je kazao, građani su podnosili i primjedbe da su propisani ljekovi jednog naziva, a apoteka ima druge što su grđani smatrali prevarom. 

Prema njegovim riječima, najviše primjedba se odnosilo na ljekove koji osiguranici nisu mogli da podignu na recept, a mogli su da kupe. 

“Posljednja dva problema se i dalje pojavlju što stvara percepciju kod građana da Projekat ne funkioniše”, ocijenio je Hrapović. 

Prema njegovim riječima, kontrolisana je apoteka Montefarma i privatne apoteke u dvije faze gdje su predstavnici apoteka kazali da postoje deficiti ljekova i da se ne mogu u jednom vremenskom periodu nabaviti usljed nedostatka ljekova na tržištu.

“Druge primjedbe su se odnosile na to da ne mogi dobiti lijek po istoj cijeni koji su dobijali u prvom periodu jer je došlo do značajnog povećanja cijena ljekova”, obrazložio je Hrapović. 

Prema njegovim riječima, Montefarm ima zakonsku obavezu da ljekove nabavlja tenderskom procedurom što znači najnižu cijenu, ali samim tim ne znači lošiji kvalitet.

Kako je pojasnio, u vezi sa problemom cijene ljekova, održan je sastanak sa predstavnicima Montefarma i predstavnicima privanih apoteka, jer je u određenom periodu došlo do povećanja cijena ljekova na tržištu.

“Da bi provjerio te informacije Monrefarm je uputio dopis proizvođačima tih ljekova koji su kazali da je do povećanja cijena došlo usled povećanja troškova u proizvodnji koji su došli zbog poskupljenja relevantnih supstanci na koje proizvođači nemaju uticaja”, precizirao je Hrapović. 

Zbog toga, kako je objasnio, Montefarm je raspisao novi tender za nabavku nedostajućih ljekova i očekuje se da će polovinom jula, ako sve bude po zakonskoj proceduri, biti realizovana narudžba i distribucija.

“Ljekovi će biti dostupniji, jer od nove godine očekujemo veći broj apoteka koje će se uključiti u projekat”, poručio je Hrapović.

Na pitanje novinara, zašto neki ljekovi koštaju u Crnoj Gori mnogo skuplje nego u državama regiona, Hrapović je kazao da će cijene ponuđene Crnoj Gori biti manje ili jednake cijenama u regionu.

„Mi smo dobili obavještenje proizvođača da će cijene koje su u novom tenderu koji je raspisan, ponuđene Crnoj Gori, biti manje ili jednake cijenama u regionu“, kazao je Hrapović.

Upitan, da li po novom ugovoru koji Fond planira da potpiše postoji ograničen iznos sredstva namijenjnog za ljekove, Hrapović je naveo da je jedna od dogovornih klauzula sa predstavnicima privatnih apoteka ukidanje tromjesečnog ograničenja za finasijski iznos.

„Mi svakodnevno analiziramo potrošnjiu ljekova i u količini i finansijsku vrijednost, a od 9. juna pravimo konačni presjek kako do kraja godine da se ponašamo i kako da pripremimo projekat za narednu godinu“, zaključio je Hrapović.

(rtcg)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com