KANDIDATI: Crna Gora domaćin Igara malih zemalja Evrope za 4 godine? - Volim Podgoricu

KANDIDATI: Crna Gora domaćin Igara malih zemalja Evrope za 4 godine?

Na generalnoj skupštini Asocijacije malih zemalja Evrope, Crnogorski olimpijski komitet prezentovao je kandidaturu za domaćinstvo Igara malih zemalja Evrope 2019. godine.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović izrazio je spremnost i želju da se ovo takmičenje održi u Crnoj Gori.

“Ovo je odlična prilika da se i na ovaj način promoviše sport i sve njegove vrijednosti. Ovo je dobra priča i siguran sam da će imati velikog uticaja na omladinu da se uključe i bave sportom”, istakao je Simonović.

Direktor Uprave za sport i mlade, Igor Vušurović, osvrnuo se i na simboliku.

“Island je prva zemlja koja je priznala našu nezavisnost, a danas se prvi put kandidujemo za ovo takmičenje upravo na Islandu”, kazao je Vušurović.

Prezentacija je trajala 20 minuta. Boris Sekulić, projekt menadžer predstavio je plan i program, državu Crnu Goru i uspjehe crnogorskih sportista.

O dobrobiti sporta i Igara, koje spajaju sportiste, govorio je i naš proslavljeni džudista Srđan Mrvaljević.

Svečana ceremonija u zatvorenom

Svečano otvaranje Igara malih zemalja Evrope 2015 održana je sinoć u “Laugardalshöll” areni u Rejkjaviku.

Pošto je vrijeme na Islandu nepredvidljivo, organizatori su odlučili da se ceremonija održi u zatvorenom prostoru.

Island je bio domaćin Igara malih zemalja Evrope i u junu 1997. godine, a i tada je svečano otvaranja bilo upriličeno u “Laugardalshöll” areni, jer je padao snijeg.

“Svašta može da se desi kada je u pitanju Islandsko ljetnje vrijeme”, kazali su organizatori.

Voditeljka ceremonije otvaranja bila je poznata islandska voditeljka i kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2012, Tora Arnorsdotir. Pjevač Pal Oskar pobrinuo se da se publika dobro zabavi. Sa njim na sceni su bili brojni igrači, a na nastup je bio inspirisan islandskim pejzažima.

Među gostima su bili sportisti koji su predvodili zemlje koje učestvuju na Igrama. oni su izašli na pozornicu, noseći zastave svoijih država, a crnogorsku je nosila teniserka Danka Kovinić.

Predsjednik Olimpijskok komiteta zemlje domaćina Larus Blindal i predstavnik Evropskog olimpijskog komiteta Mark Teisen pozdravili su učesnike i goste ceremonije.

Crnu Goru će predstavljati 43 sportista, u dva kolektivna i pet pojedinačnih sportova.

Na Igrama učestvovaće svih devet zemalja članica asocijacije: Malta, Kipar, San Marino, Monako, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Andora i Crna Gora.

Sportisti će se nadmetatai u 12 sportova, a očekuje se da će učestvovati više od 800 sportista. Učesnici Igara su zemlje Evrope koje imaju manje od milion stanovnika.

Glečer i lava – simboli Islanda

Organizatori koriste velike događaje da promovišu svoju zemlju.

S ogromnim vulkanima, brojnim gejzirima, glečerima i veličanstvenim vodopadima, Island očarava sve koji ga posjete. Ta ostrvska država je poznata po svojim poljima lave.

Tako su organizatori Igara, jedno pored drugog, izložili glečer iz ledničkog jezera Jokulsarlon i dio vulkanske stijene sa poluostrva Reikjanes poznato po vulkanima i geotermalnim izvorima, na kojem gori plamen Igara. Ti elementi su dio kocepta “Prirodna energija” koji se promoviše tokom Igara malih zemalja.

Impresivna insalacija je izložena pored “Laugardalshöll” arene.

Bivša islandka olimpijka, plivačica Ragnejdur Runolfsdotir, koja je osvojila nekoliko medalja na Igrma mali zemalja, tokom ceremonije otvaranja je okrenula ključ kojim je zapalila plamen na vulkanskoj stijeni.

Plamen će gorjeti dok se Igre ne završe, a obezbjeđenje će cijelo vrijeme biti prisutno i paziti da se ne ugasi.

(Analitika, Pobjeda-Arena, RTCG)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com