Deset Roma dobilo sertifikate za zanate - Volim Podgoricu

Deset Roma dobilo sertifikate za zanate

Crveni krst Crne Gore dodijelio je 10 sertifikata Romima iz naselja Konik koji su u proteklom periodu prošli obuku za zanatske djelatnosti.

Kroz projekat, koji je prošle godine podržao Danski Crveni krst, nakon pažljive selekcije, odabrano je osam Roma i dvije Romkinje, koji su pored teorijskog imali i praktični dio nastave za pomoćna zanimanja molera i keramičara, dok su žene obučavane za zanimanje sobarice.

Kako su kazali iz Crvenog krsta, ova aktivnost sprovedena je u cilju podsticanja zapošljavanja i samozapošljavanja, radi podrške integraciji raseljene populacije Roma sa Kosova, u težnji da se stvore preduslovi za lakše zaposlenje i povećanje konkurentnosti na tržištu rada ovih lica.

Arben Ajvazi, koji je prošao obuku za pomoćnika molera istakao je da se nada da će mu ova kvalifikacija u budućem periodu pomoći da se lakše zaposli i na taj način prehrani svoju mnogobrojnu porodicu,a prema riječima Rahima Kurtešija, koji je prošao obuku za pomoćnika keramičara, bez obrazovanja i kvalifikacija se ne može ništa postići u životu, pa je apelovao na mlađe pripadnike romske populacije da se školuju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com