Socijalni radnici u Rožajama osumnjičeni da su pronevjerili 2 miliona eura - Volim Podgoricu

Socijalni radnici u Rožajama osumnjičeni da su pronevjerili 2 miliona eura

Protiv pet osoba iz Rožaja Z.S. (62), N.R. (55), A.M. (56), F.D. (32) i A.D. (29), kao i bivšeg funkcionera Opštine Nikšić Ž.S. (49) podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, i tom prilikom je oštećen državni budžet za 2.100.000 eura, saopšteno je iz Uprave policije.

Za zloupotrebu službenog položaja osumnjičeno je pet službenika Centra za socijalni rad u Rožajama  zbog sumnje da su oštetili državni budžet za preko dva miliona eura, i jedan bivši javni funkcioner – bivši direktor Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić osumnjičen da je oštetio budžet države za više od 65 hiljada eura, saopštila je savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a Tamara Popović.

Prema njenim riječima juče je Osnovnom državnom tužiocu podnijeta krivična prijavu protiv ženske osobe šezdesetdvogodišnje Z.S, N.R. (55), A.M. (56), F.D. (32) i A.D. (29) svi iz Rožaja zbog zloupotrebe službenog položaja.

“Zajedničke aktivnosti tužilaštva i policije u prethodnom periodu ukazuju na sumnju da su ove osobe u prethodnih deset godina, u svojstvu službenih lica Centra za socijalni rad u Rožajama, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja sebi ili drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.033.748,80 eura”, kazala je Popovićeva.

Kako je naglasila u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužioca, nadležni službenici pristupili kontrolisali su više predmeta, nakon što su u novembru prošle godine došli do operativnih saznanja da komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja vrši reviziju predmeta u ovom Centru u vezi sa dodjelom socijalnih primanja po raznim osnovama.

“Tom prilikom, službenici Odjeljenja bezbejdnosti su u koordinaciji sa nadležnim tužiocem, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti i obavili kontrolu u 786 predmeta koji se odnose na osobe koja su bila korisnici prava na socijalna primanja – prava na materijalno obezbjeđenje porodice i prava na dječji dodatak na što, kako se sumnja, nisu imali pravo i što im je pomenuta komisija nakon revizije ukinula”, istakla je Popovićeva.

Spisi ovog predmeta dostavljeni su Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama koji je ocijenio da u radnjama ovih pet službenika ima elemenata bića krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, nakon čega je protiv njih pokrenut postupak.

Službenici ovog Odsjeka su, zajedno sa službenicima CB Nikšić i po nalogu Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, tom tužiocu juče podnijeli krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić, Ž.S. (49) godina iz Nikšića, zbog sumnje da je u vrijeme dok je bio javni – opštinski funkcioner počinio koruptivno krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je Ž.S. iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice službenih ovlašćenja, tokom 2008. i 2009. godine, sebi ili drugom pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 65.264 eura.

– Sumnja se da je Ž.S. dok je bio direktor pomenute Agencije, prilikom angažovanja preduzeća oko izrade projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju Kulturnog centra “18. septembar” u Nikšiću, nije sproveo postupak izbora ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, već je mimo zakonske procedure za ukupnu vrijednost usluga (izrade projekta) u iznosu od 65.264 eura angažovao i zaključio ugovore sa firmama “Majaart&To” d.o.o. Podgorica (59.999,99 eura) i “Graling” d.o.o. Nikšić (5.265 eura), rekla je Popović.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com