Rudari i dalje na blokadi, mještani traže prolaz - Volim Podgoricu

Rudari i dalje na blokadi, mještani traže prolaz

Radnici Rudnika boksita ostaće na saobraćajnici Nikšić-Župa dok ne dobiju precizne informacije o rješenjima koje je danas usvojila Vlada. Na drugoj strani, mještani nikšićke Župe čekaće sjutra do 12 sati da policija nađe rješenje i uspostavi saobraćaj prema toj mjesnoj zajednici, kako bi se normalizovao život za oko pet hiljada njenih mještana koji su zbog blokade u Rubežama odsječeni od grada.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila socijalni program za radnike Rudnika boksita Nikšić, i zadužila Ministarstvo rada i socijalnog stranja da, u saradnji sa resorima ekonomije i finansija, definiše model povezivanja radnog staža rudarima.

Vlada usvojila socijalni program za radnike Boksita

Predsjednik Sindikata Boksita Ilija Đilas, rekao je agenciji Mina-business da ništa nije precizirano i da radnici ne mogu prekinuti blokadu dok ne saznaju hoće li im i šta biti riješeno.

Radnici Boksita su sedmu noć proveli blokirani na saobraćajnici Nikšić-Župa u naselju Rubeža. Rudari su se na radikalizaciju protesta odlučili nakon što je Odbor povjerilaca odbio ponudu Neksana za kupovinu imovine Rudnika.

Mještani nikšićke Župe čekaće sjutra do 12 sati da policija nađe rješenje i uspostavi saobraćaj prema toj mjesnoj zajednici, kako bi se normalizovao život za oko pet hiljada njenih mještana koji su zbog blokade u Rubežama odsječeni od grada.

Na večerašnjem sastanku predstavnika mještana i čelnika policije dogovoreno je da će se do 12 sati iznaći odgovarajuće rješenje, u suprotnom će se mještani sjutra u 14 sati ponovo okupiti ispred Centra bezbjednosti CB u Nikšiću, a nije isključena ni radikalizacija protesta.

Oko 70 mještana Župe došlo je pješke iz Rubeža do CB-a u pratnji policije gdje su tražili razgovor sa nadležnima o rješenju jednog zahtjeva – da im se oslobodi put kako bi mogli normalno funkcionisati.

Okupljeni mještani kazali su da nijesu protiv radnika Boksita, koje je u Rubežama zaustavila policija, ali da traže svoja prava jer im je blokirana glavna saobraćajnica koja je u rangu javnog puta što po zakonu niko nema pravo.

(CdM/Foto Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com