Tražite posao sa srednjom školom? Brzo se prijavite u projekat od 300 radnih mjesta - Volim Podgoricu

Tražite posao sa srednjom školom? Brzo se prijavite u projekat od 300 radnih mjesta

Vlada Crne Gore objavila je da uskoro kreće projekat “Stimulisanje zapošljavanja lica sa srednjim obrazovanjem”, kojim se očekuje da de u ovoj godini posao dobiti do 300 đaka, uz mjesečnu neto zaradu od 193 eura.

Prema planovima Vlade, prioritet se daje sjevernom regionu (55,5 odsto).

Program će trajati  do šest mjeseci, a mogu se prijaviti nezaposleni trećeg i četvrtog nivoa obrazovanja, koji su na evidenciji Zavoda duže od šest mjeseci. Biće zaposleni isključivo u privatnom sektoru. U toku je konkurs za izbor izvođača programa.Jedan od programa aktivne politike zapošljavanja sa ovim ciljem je program osposobljavanja za rad kod poslodavca koji se realizuje u saradnji sa poslodavcima za nezaposlena lica iz evidencije Zavoda.

Iz Zavoda za zapošljavanje je kazano Portalu Analitika da je svrha ovog i sličnih programa stvaranje uslova za zapošljavanje maker 200 mladih srednjoškolaca kod poslodavaca iz sjevernih manje razvijenih opština Crne Gore, uključujući i Nikšić, Danilovgrad i Prijestonicu.

“Osposobljavanje za rad kod poslodavca omogućava poslodavcu da izabere nezaposlenog kojeg priprema za zapošljavanje, po svom programu i u svom radnom okruženju, kako bi obezbijedio radnika koji u potpunosti odgovara zahtjevima njegovog poslovanja.  S druge strane, nezaposlenom omogućava sticanje i razvijanje znanja i vještina koje su mu potrebne, ne samo za zapošljavanje kod tog poslodavca, već i za podizanje konkurentnosti na tržištu rada”, kaže za Portal Analitika Dragica Rustemagić,  načelnica Odsjeka za rad sa nezaposlenim licima

Zavod učestvuje u finansiranju programa osposobljavanja za rad kod poslodavca sa prosječno 1.000 eura, po učesniku ovog programa. Tačan iznos dodijeljenih sredstava poslodavcu za realizaciju programa osposobljavanja odrediće složenost samog programa i dužina rada zaposlenog, po realizaciji programa.

“U cilju transparentnog sprovođenja programa, Zavod je uputio javni poziv poslodavcima iz privatnog sektora koji imaju potrebu za zapošljavanjem lica različitih profila III i IV nivoa obrazovanja, kao i adekvatne uslove za realizaciju programa pripreme za zapošljavanje ovih lica. Istovremeno je pozvao mlade nezaposlene srednjoškolce iz opština u kojima se realizuje program da uzmu učešća u program”, navodi Rustemagić.

U Zavodu je u toku obrada prijava poslodavaca radi izbora izvođača programa osposbljavanja za rad, kao i priprema nezaposlenih lica za uključivanje u program. “Izabrani poslodavci izvršiće izbor nezaposlenih lica koja će osposobiti za rad, nakon čega će ih i zaposliti, u najkraćem trajanju od tri mjeseca”, zaključila je Rustemagić.

Iz Vlade nijesu mogli da kažu tačan datum početka programa, ali se zna da će krenuti u što skorijem roku.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com