Puškov: NATO je već donio odluku da primi Crnu Goru - Volim Podgoricu

Puškov: NATO je već donio odluku da primi Crnu Goru

Predsjednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Državne Dume, Aleksej Puškov ocijenio je danas da je NATO u principu već donio odluku o tome da primi Crnu Goru, i da se to uklapa u sadašnju strategiju alijanse.

“Ubrzano primanje Crne Gore, ako se dogodi, biće samo potvrda aktivnosti NATO u širenju svog vojnog i političkog prisustva na teritorijama Istočne i Južne Evrope”, rekao je Puškov novinarima, prenosi TAS.

Prema njegovim riječima, tu nema ničeg što bi izlazilo iz okvira sadašnje strategije NATO.

Puškov smatra da je u principu odluka o prijemu Crne Gore već donijeta, ali da je “drugo pitanje kada će to biti formalizovano”.

“NATO intenzivno konsoliduje vojno-politički prostor koji kontroliše. Ako Crna Gora bude primljena ranije najavljenog datuma, to će biti potvrda namjere konsolidacije alijanse”, rekao je on.

Po njegovim riječima, konsolidacija je povezana s težnjama NATO da iskoristi “napetost, krizu koja postoji u odnosima Rusije i Zapada kako bi maksimalno povećao vojno prisustvo u državama Istočne i Južne Evrope”.

Zamjenik Komiteta za medjunarodne poslove gornjeg doma, Savjeta federacije, Vladimir Džabarov izjavio je ulazak Crne Gore u NATO neće promijeniti odnos snaga u Evropi.

“To će biti prije simboličan ulazak, tu ima više političkog elementa. Izgleda da naši Zapadni partneri žele da pokažu da je NATO veoma privlačan za sve evropske zemlj”,  rekao je Džabarov.

On je ocijenio da je moguće da Crna Gora ima takozvani kompleks malih država, a to je da im pripadanje krupnim organizacijama omogućava da se osećaju bezbjedno.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com