Betoniraju korito Ribnice, Glavni grad ćuti, inspekcije “nisu nadležne” - Volim Podgoricu

Betoniraju korito Ribnice, Glavni grad ćuti, inspekcije “nisu nadležne”

Nakon što je prije nekoliko godina betonirano korito Ribnice u dijelu ispod Mosta braće Zaltičanin, proteklog vikenda je betonirano ispod zgrade Nikić.

Ova “akcija” nije najavljena, a simptomatično je da je posao urađen tokom vikenda. Fotografije su se pojavile na društvenim mrežama i izazvale salve negodovanja Podgoričana.

Za sada, iz Glavnog grada ne odgovara na pitanja o čemu se radi, a inspekcije se proglašavaju “nenadležnim”

Odbornik Skupštine glavnog grada, Luka Rakčević kazao je  “Vijestima” da Skupština grada, iako po Statutu raspolaže imovinom, betoniranje korita rijeke Ribnice nikad nije razmatrala.

Nakon što su od građana dobili informaciju o građevinskim radovima u koritu rijeke Ribnice, iz “Ozona” su juče uputili inicijativu za inspekcijski nadzor glavnoj ekološkoj inspektorki Vesni Zarubici, te Miodragu Raduloviću, inspektoru za vode. Inicijativom je zatraženo da se utvrdi da li postoji ekološka saglasnost za betoniranje korita Ribnice, odnosno da li je sprovedena procedura procjene uticaja na životnu sredinu.

U odgovoru “Ozonu”, Radulović je naveo da je, “kada je riječ o propisima o vodama, Zakonom o vodama i Odlukom o određivanju voda od značaja za Crnu Goru, nadležnost za izdavanje vodnih akata (vodnih uslova, vodne saglasnosti i vodne dozvole), kao i inspekcijski nadzor, kada je riječ o vodama koje nijesu od značaja za Crnu Goru, isključivo u ingerenciji nadležnih organa lokalne samouprave”.

Nastavljena loša praksa i favorizovanje investitora

“Gradska uprava  nastavlja sa lošom praksom i neodgovornim odnosom prema simbolima glavnog grada, favorizovanjem njihovih investitora na uštrb građana”, kazao je Rakčević.

On je dodao da je podgorička vlast to već uradila na istom lokalitetu najavljenom rekonstrukcijom Tabačkog mosta.

“Samo zbog ustupka investitorima koji su gradili zgrade na obali Ribnice,  planiraju da šire most koji je kulturno-istorijsko dobro”, rekao je Rakčević.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara u aprilu je utvrdila da su “intervencije” na starom Tabačkom mostu na Ribnici, kao i radovi u blizini grubo narušili postojeći ambijent i negativno uticale na vizuru mosta, koja je bila prepoznatljiva sa više gradskih lokacija.

To, kako su “Vijesti” ranije objavile, piše u rješenju Uprave o proglašenju Tabačkog mosta za kulturno dobro, a koje je donijeto u martu. Glavni grad je u aprilu uložio Ministarstvu kulture žalbu na rješenje Uprave.

U rješenju o utvrđivanju statusa kulturno dobro za Tabački most, koji se sada nalazi u sjenci zgrade Nikić, piše i da savremeni, višespratni stambeno-poslovni objekti izgrađeni u blizini umanjuju ambijentalne vrijednosti lokacije svojim gabaritima i materijalizacijom.

 

(Foto: Viktor Brajević)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com