Gdje u svijetu možete najduže ostati kao turista sa 200 eura: Evo kako se kotira Podgorica! - Volim Podgoricu

Gdje u svijetu možete najduže ostati kao turista sa 200 eura: Evo kako se kotira Podgorica!

Daleke destinacije poput Njujorka ili Moskve mogu da budu samo puki san za prosječnog građanina regiona, posebno ako živi od minimalca.

Međutim, ako biste kojim čudom uspjeli da se nađete kao turista u nekon od ovih gradova – šta mislite, koliko dugo bi trajala vaša posjeta, prije nego što ostanete bez para?

Minimalna zarada u Crnoj Gori je manja od 200 eura.  Ako pretpostavimo da ste dobili na lutriji avionsku kartu i obezbjeđen smještaj u nekim od ovih pet gradova širom svijeta, a ako biste kod sebe imali samo tu svoju platu – evo koliko dugo biste kao jedan turista uspjeli da preživite.

Njujork

njujork

Nalazite se u srcu Menhetna i kod sebe imate oko 200 dolara, koliko iznosi minimalac. Treba da imate tri obroka, da što bolje obiđete grad i nekako da preživite do večeri.

Za početak bi trebalo negde da doručkujete. Svratite neki jeftiniji restoran, i obrok vas košta 15 dolara. Popijete i jedan kapućino od 4.25 dolara, pa nastavite dalje. Ako želite da obiđete grad, možete da se odlučite za javni prevoz ili za čuveni žuti taksi.

Jednokratna karta za prevoz košta 2.75 dolara, a trebaće vam minimum četiri, budući da pričamo o ogromnom gradu u kom baš i ne može da se dođe pješke s jednog kraja do drugog. Naravno, ako ste u Njujorku morate barem jednom da sjednete u taksi – a kratka vožnja od pet kilometara sa sve startom košta 10.5 dolara.

Obilazak grada i razgledanje znamenitosti, srećom, ne košta ništa, ali šoping sa balkanskim minimalcem ne dolazi u obzir. Ono što većina turista ne propušta jeste posjeta Empajr stejt bildingu, koja nažalost uopšte nije povoljna – najjeftinija karta je 32 dolara.

Vrijeme je za ručak, a sada možete da se odlučite za neki od lanaca brze hrane, gdje ćete imati pun obrok za 8 dolara. U obližnjem marketu kupite i flašu vode od 2.25 dolara da imate – i spremni ste za nastavak.

Ukoliko se umorite, uvijek možete da sjednete u kafić na domaće pivo od 6 dolara. Cigarete koštaju 13 dolara po paklici, pa je možda ovo idealno vrijeme da porazmislite o odvikavanju.

Što se večere tiče, tu je bezbroj restorana srednje klase u kojima kompletna večera košta oko 35 dolara, a onda je vrijeme za čuveni bioskop. Karta za bioskop je 20 dolara, a na Brodvej odmah zaboravite jer je najjeftinija karta oko 90 dolara.

Veče možete da završite kuglom sladoleda od 5 dolara i još jednom flašicom vode (2.75).

Ukupno: 164.75 dolara

Jedan i po dan

Ostalo vam je taman dovoljno da sutra ne umrete od gladi, ali teško da ćete imati za prevoz i nastavak razgledanja. Šoping ne dolazi u obzir, kao ni posjeta drugim znamenitostima.

Moskva

moskva

 

Iako važi za najskuplji grad, Moskva je zapravo povoljnija od Njujorka, bar kada su te neke osnovne stvari  pitanju. Za šoping ponovo nemate prostora, ali ćete sa minimalcem da preživite puna dva dana – što je mnogo bolje!

Doručak u jeftinom restoranu košta malo preko 11 dolara, a sve to možete da ispratite kapućinom.

Obilazak Moskve je nezamisliv bez metroa, a karta za jedno vožnju košta 0.8 dolara. Ponovo računajte da vam treba minimum 4 karte – plus taksi od 7.3 dolara.

Dobra vijest je da ćete u Moskvi za paklicu cigareta morati da izdvojite 1.8 dolara, a flaša vode košta 0.85 dolara. Ako želite, možete i da kupite neki suvenir u iznosu od 10 dolara, a zaj novac možete da nađete manju “babušku”.

Za ručak se i u ovom slučaju odlučite za brzu hranu, a za cio obrok vam treba 5.8 dolara.

Atrakcija Moskve je svakako “Baljšoj teatar”, ali na to odmah zaboravite jer karta košta po par stotina dolara. Srećom, u samoj okolini ovog pozorišta ima manjih scena, koje takođe pružaju sjajan balet za mnogo manje para. Tako za 30 dolara možete da se pohvalite da ste uživali u baletu u Moskvi.

Što se večere tiče, restorani srednjeg ranga nude kompetan obrok za malo preko 22 dolara, a sve možete da zalijete uz flašu gaziranog soka po cijeni od jednog dolara.

Naravno, niste bili u Moski ako niste pili votku, a ovo piće u marketima možete da nađete po ceni od 2.7 dolara za pola litra. To je ujedno i savršen kraj večeri.

Ukupno: 99 dolara

Dva dana

Imate taman dovoljno novca za dva dana u Moskvi.

Atina

Svetski gradovi

Dobre vijesti su da je šoping u Atini nešto povoljniji, pa možete i da kupite neku haljinicu. Loše vijesti su da je ova zemlja na rubu ekonomske katastrofe ipak mnogo skuplja od Srbije.

U startu izdvojite 40 evra za hranu, ako planirate tri puta da jedete po restoranima i lancima brze hrane – mada, ukoliko baš štedite, možete da prođete i sa 10 evra ako tri puta jedete giros.

Predah uz pivo ili kafu koštaće vas najmanje 3 evra, a za šetnju će vam trebati i bar jedna flaša vode od 0.75 evra.

Atinu ćete najbolje obići taksijem, a za 5 kilometara vam treba 6.7 evra. Tu je i javni prevoz, koji nije ni malo povoljan, pa je jedna karta 1.2 evra.

Ono što ne smijete da propustite jeste Akropoljski muzej, a ulaznica košta 5 evra, kao i mnogobrojne trgove koje ćete obići besplatno.

Za kraj – uzo! Za 5 evra kupićete flašicu uza dovoljnu da vam uljepša čitav dan.

Ukupno: 65.25 evra

Tri dana

Skoro pa da imate dovoljno za tri dana (podsjetimo, minimalac u evrima iznosi 195 evra).

Zagreb

Svetski gradovi

Da se prebacimo za početak u kune – imate 1.393 kune na raspolaganju. Ako želite da doručkujete u jeftinijem retoranu, izdvojite 40 kuna za obrok, a uz to dodajte i 10 kuna za kapućino ili gazirani sok.

Za obilazak možete da koristite javni prevoz (10 kuna karta u jednom pravcu) ili nešto skuplju varijantu, taksi. Za vožnju od 5 kilometara trebaće vam kao za doručak – 40 kuna.

Treba naglasiti da su cigarete nešto skuplje, pa vam je potrebno 25 kuna za paklicu, a flaša vode staje 5.88 kuna.

Ako se za ručak uputite u neki lanac brze hrane, ne očekujte znatno niže cijene. Obrok košta oko 35 kuna.

Negdje popodne je vrijeme da se rahladite uz pivo, a za to treba izdvojiti 16 kuna, dok je kugla sladoleda oko 7 kuna.

Večera u restoranu srednjeg ranga košta oko 100 kuna po osobi.

Ukupno: 318 kuna

Četiri dana

Beograd

Beograd

A sada pokušajte da se zamislite kao turista u Beogradu. U jeftinijem restoranu doručak možete da dobijete za 500 dinara, a poslije doručka slijedi kapućino od 150 dindži.

Ako ste pušač, za cigarete ćete morati da izdvojite 260 dinara, a uz to ide i flaša vode od 40 dinara.

Za obilazak grada možete da se koristite javnim prevozom, koji košta 89 dinara u jednom pravcu, ili taksijem – vožnja od 5 kilometara košta 520 dinara. Švercovanje se, naravno, ne savjetuje. Dobra stvar je što je Beograd relativno mali, pa sve zanimljive znamenitosti po centru možete da obiđete i pješke.

Za ručak se uputite u lanac restorana brze hrane, u kom obrok košta 480 dinara, a poslije možete da se ohladite kuglom sladoleda od 100 dinara.

Znamenitosti po našem gradu su mahom besplatne, ali jedan turista bi možda bio zainteresovan da posjeti Beograd ispod Beograda – a to košta 800 dinara.

Večeru u restoranu srednjeg ranga platićete oko 1.400 dinara. Veče možete da završite sa tradicionalnom rakijicom u kafani “?” i to će vas koštati 200 dinara.

Ukupno: 4.800 dinara

Četiri i po dana

Može i pet dana, ali bez obilaska Beograda ispod zemlje.

Podgorica 

podgorica.jpg

 

Iako će sad mnogi reći – kakva Podgorica, nije ni izdaleka turistička destinacija, mi se ne slažemo, ili se makar zalažemo da razbijamo ovakve predrasude.

Ima u Podgorici šta da se vidi, a možete se i dobro provesti.

Dakle, da krenemo od doručka. Ako se odlučite za neki omlet možete proći sa prosječnih 3 evra. Za ukupno 5 evra možete popiti još i neki sok pa i espreso.

Za razliku od evropskih i svjetskih metropola, cigarete su u Crnoj Gori još uvijek “jeftine”, dakle, ako pušite, za cigarete ćete dati oko 2 evra.

Razgledanje u centru grada ćete brzo završiti i to besplatno, a ako želite da krenete van grada, taksi će vas koštati oko 0,5 evra po kilimetru što je najjefitiniji taksi u regionu. Podgorički gradski prevoz vam nikako ne bismo preporučili. Autobusi su stari, neudobni, većina čak nije ni klimatizovana, a karta košta 0,7 eura. Dakle, ako imate društvo, mnogo je udobnije, pa i jeftinije dfa koristite taksi što, uostalom, rade i Podgoričani.

Računamo da za taksi potrošite oko desetak evra dnevno što je dovoljno da obiđete sve što želite.

Ručati možete u nekom od brojnih restorana, a u prosjku će vas to koštati oko 15 evra po osobi, zajedno za hladnim pivom i kafom.

Ako hoćete neki sladoled, kugla u centru grada ili u Delti je 0,7 eura, za tri kugle – dva eura. Neka kafe pauza uz espreso, zavisno od lokacije, između 0,8 i 1.3 eura.

Večera u nekom restoranu koštaće vas oko 15 eura. Sve u svemu, ako prištedite, dan možete proći sa 40 eura što znači da je Podgorica gotovo najpovoljnija za turiste, a cijene su slične kao u Beogradu.

Ukupno: 40 eura

Pet dana

MINIMALCI U REGIONU

A evo koliki su minimalci u regionu, i vi sami izračunajte šta sa minimalcem može Crnogorac a šta, recimo, stanovnik Luksemburga!

Mi­ni­mal­ne pla­te na Bal­ka­nu me­đu naj­ni­ži­ma su u Evro­pi, a naj­ma­nji mi­ni­ma­lac, od 130 do 170 eura, pri­ma­ju rad­ni­ci na Ko­so­vu. Mi­ni­ma­lac u Ma­ke­do­ni­ji iz­no­si 131 euro, Sr­bi­ji 174, BiH 191, Cr­noj Go­ri 193 eura, a u Hr­vat­skoj 396 eura.

– Mi­ni­mal­ne mje­seč­ne pla­te u EU va­ri­ra­ju od 184 eura u Bu­gar­skoj do 1,92 hi­lja­de eura u Luk­sem­bu­ru­gu. Naj­ni­že mi­ni­mal­ce u EU, osim Bu­gar­ske, pri­ma­ju gra­đa­ni Ru­mu­ni­je, 218 eura, Li­tva­ni­je, 300 eura, Če­ške, 332 eura, Ma­đar­ske, 333 eura, Le­to­ni­je, 360 eura, Slo­vač­ke, 380 eura, Esto­ni­je, 390 eura, Hr­vat­ske, 396 eura, i Polj­ske, 410 eura. Sli­je­de Por­tu­ga­li­ja, gdje mi­ni­mal­na za­ra­da iz­no­si 589 eura, Grč­ka, 684 eura, Mal­ta, 720 eura, Špa­ni­ja, 757 eura, i Slo­ve­ni­ja, 791 euro – pre­no­si agen­ci­ja Ana­do­li­ja po­dat­ke Euro­sta­ta.

U čak se­dam ze­ma­lja EU mi­ni­mal­na za­ra­da iz­no­si pre­ko hi­lja­du eura, i to u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji, 1,38 hi­lja­da eura, Fran­cu­skoj i Ir­skoj, po 1,46 hi­lja­da eura, Nje­mač­koj, 1,47 hi­lja­da eura, Bel­gi­ji i Ho­lan­di­ji, po 1,5 hi­lja­da eura, i Luk­sem­bur­gu, 1,92 hi­lja­de eura.

(24sata/Volim Podgoru/D.A.)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com