MALE ALI PUNE PARA Ovo su najbogatije države na svijetu! I Crna Gora je mala, ali… - Volim Podgoricu

MALE ALI PUNE PARA Ovo su najbogatije države na svijetu! I Crna Gora je mala, ali…

Iako spadaju među najmanje države na svijetu, Katar, Luksemburg i Singapur su i tri najbogatije na zemaljskoj kugli! Na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o BDP po stanovniku, “Global finance magazine” je napravio rang-listu, koja otkriva koje su zemlje najsiromašnije, a koje najbogatije.

Da bi uporedili životni standard u različitim zemljama, u analizi su se rukovodili i paritetom kupovne moći (PKP), koji uzima u obzir troškove života i stopu inflacije.
Prema ovom kriterijumu, Katar, na istočnoj obali Arabijskog poluostrva, bio je najbogatija zemlja na svijetu u periodu 2009-2013, dok je Demokratka Republika Kongo bila najsiromašnija.

Luksemburg, s prosječnim BDP po stanovniku od 79.593,91 dolara, zauzeo je drugo mjesto.

Ovako visok broj je dijelom posljedica velikog broja ljudi koji rade u ovoj maloj zemlji, a žive u susjednoj Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji. Oni povećavaju ukupan iznos na kome se zasniva kalkulacija BDP po stanovniku, ali budući da ne žive u zemlji, nisu uzeti u obzir pri izračunavanju prosjeka.

Crna Gora je prošle godine bila 72. mjestu liste Svjetske banke po bruto domaćem proizvodu (BDP) po glavi stanovnika od ukupno 215 zemalja iz svih krajeva svijeta, sa BDP po glavi stanovnika od 7.126 američkih dolara, odnosno, 5.200 eura.

Iako je najbliža evropskom prosjeku od zemalja bivše Yugoslavije, izuzev Slovenije i Hrvatske, crnogorski BDP je svega 21 odsto evropskog prosjeka.

 

Ovo su 23 najbogatije države na svijetu:

bogate-drzave

(blic.rs/VP)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com