Home / NOVOSTI / Svijet / Dramatične slike iz Makedonije: Migranti se guraju u pretrpani voz prema EU

Dramatične slike iz Makedonije: Migranti se guraju u pretrpani voz prema EU

Stotine migranata ostalo je na željezničkoj stanici u Makedoniji ne uspijevajući da uđu u voz koji bi ih odveo do Srbije, a zatim možda i do neke od toliko željenih zemalja zapadne Evrope.

Očajnički pokušaji da se uguraju vidljivi su na fotografijama, noge vire kroz malene vagonske prozore, samo da ne ostanu na stanici. I cijele porodice čekaju voz koji će ih odvesti u bolje sjutra, neki roditelji kroz prozor ubacuju svoju djecu, a oni s tugom u očima ostaju jer u vozu više nema mjesta.

No, što kada i dođu u Srbiju. Mađari su počeli s izgradnjom zida jer, tvrde, ne mogu više primati izbjeglice. Kako prenosi Financial Times, Mađarska je objavila kako im je samo ove godine pristiglo čak 60 hiljada izbjeglica!

Desetine hiljada migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike, koriste balkansku rutu kako bi ušli u zemlje EU-a, prolazeći pritom kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, a potom u Šengen zonu bez graničnih kontrola koja počinje u Mađarskoj.

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su juče u gradu Morahalomu, oko 180 kilometara jugoistočno od Budimpešte, izvijestila je državna televizija M1.

Većini migranata krajnji su cilj bogatije zemlje EU-a, ali mađarska vlada tvrdi da te države ilegalne migrante često vraćaju natrag u Mađarsku.

UN i Savjet Europe ne slažu se s izmjenama u mađarskim zakonima o azilu

Prihvatilišta u Mađarskoj i u Austriji prepunjena su, a krajem prošlog mjeseca mađarska policija upotrijebila je suzavac kako bi u prihvatilištu u istočnom gradu Debrecinu razdvojila nekoliko stotina imigranata među kojima je izbila tuča.

UN i Savjet Europe kritikovali su izmjene u mađarskim zakonima o azilu te smatraju da će negativno djelovati na prava tražitelja azila koji ondje traže sigurnost te da ih dovesti u još veću opasnost.

(Analitika)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com