U septembru Prajd u Nikšiću? - Volim Podgoricu

U septembru Prajd u Nikšiću?

LGBT Forum Progres i Hiperion, organizatori Niksićkog prajda, novo javno okupljanje su zakazali za septembar smatrajući da su tri mjeseca dovoljna za kvalitnu pripremu bezbjednog skupa.

U toj organizaciji podsjećaju da je na današnji dan 2013. godine u Budvi održana prva crnogorska Povorka ponosa, te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova već dva puta zabranilo održavanje zakazanog Prajda. u Nikšiću.

“U toku je postupak pred Upravnim sudom koji nije spriječio zabranu samog skupa”, kazali su u LGBT Forumu Progres.

Podsjećaju da je prvi crnogorski prajd  okupio preko 120 učesnika, te da je uživao značajnu podršku demokratske i političke javnosti.

To je za sada i jedini crnogorski Prajd koji je realizovan u centru jednog crnogorskog grada bez ikakvih restrikcija i isključivanja javnosti, bez zatvaranja ugostiteljskih objekata i saobraćaja.

Skup je obezbjeđivalo preko 400 policajaca i praćen je ogromnim nasiljem protivnika ljudskih prava LGBT osoba.

“Oko dvije hiljade prisutnih građana, protivnika Prajda, pružilo je ekstreman otpor ravnopravnosti. Crnogorska policija je pokazala odlučnost i maksimalnu profesionalnost i spriječila je linč preko 120 učesnika prve Povorke ponosa“, istakli su u LGBT Forumu Progres.

Učesnici su potom evakuisani zbog ugrožene bezbjednosti, sa dva broda do Miločera odakle su prebačeni u Bečiće, gdje se u hotelu “Spendid” završila prateća manifestacija prvog crnogorskog prajda.

“Splendid” je ujedno i prva privatna kompanija koja je podržala javni LGBT skup. Protiv 32 osobe pokrenut je prekršajni postupak.

Zbog nasilja i prijetnji tadašnji izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević je bio primoran da napusti zemlju.

Kako su kazali u toj organizaciji, prva Povorka u Budvi, kao i kasnije u Podgorici, doprinijeli su većoj vidljivosti LGBT zajednice.

“I danas u javnom životu, civilnom društvu i političkoj sceni, je značajan broj vidljivih LGBT osoba“, dodaju u Forumu Progres.

Podsjećaju da je Vlada Crna Gore prije više od dvije godine usvojila „kvalitetnu i ambiocioznu LGBT politiku“.

Međutim, kako dodaju, njena implementacija je ozbiljno ugrožena. Evidentna je, ističu u LGBT Forumu Progres, slaba koordinacija između državnih organa i ne ostvaruju se očekivani ciljevi.

“Već tri mjeseca Vlada nije imenovala nacionalnog koordinatira za implementaciju svoje LGBT Strategije. Ipak, jako je pohvalno i značajno što je vidljivo poboljšana pravna zaštita LGBTIQ osoba u praksi. Posebno je za pohvalu rad tužilačke organizacije“, naglašavaju u toj organizaciji.

Naglašavaju da budvanski prajd u postojećem kontekstu više nije moguće održati.

“Povorke ponosa za sada su jedino moguće u Podgorici zbog mogućnosti njihovog održavanja u vladinim četvrtima“, pojašnjavaju u toj organizaciji.

(cdm)

1 komentar

  1. Spot lets start work on this write-up, I honestly feel this web site needs a great deal more consideration. I’ll more likely once more to study additional, thank you for that information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com