MUP izdao INFORMATOR za radnike strance

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM izradilo brošure koje sadrže sve relevantne informacije o prijavi boravka, izdavanju dozvole za privremeni boravak, te dozvole za privremeni boravak i rad stranaca.

Cilj je pravovremeno informisanje stranaca o vrstama boravka u našoj zemlji i procedurama putem kojih ovo pravo mogu ostvariti.

Kako bi informatore učinilo dostupnim već pri ulasku u našu zemlju, Ministarstvo unutrašnjih poslova distribuiralo ih je na svim graničnim prelazima, a strani radnici i turisti brošure mogu naći i u područnim jedinicama i filijalama za upravne unutrašnje poslove MUP-a, kojima zavisno od mjesta boravka i podnose zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i privremeni boravak i rad.

Informatori su upućeni i Ministarstvu turizma i održivog razvoja kako bi ih rasporedili po turističkim organizacijama u svim crnogorskim gradovima.

Informator je pored verzije na crnogorskom jeziku, koja je razumljiva turistima i radnicima strancima koji dolaze iz zemalja regiona, preveden i na albanski i ruski jezik. Brošura je realizovana u okviru projekta koji IOM sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Zavodom za zapošljavanje i Poreskom upravo u cilju integrisanja zapošljavanja radnika migranata u Crnoj Gori posredstvom “One-Stop-Shop“-a, odnosno, jednog šaltera za izdavanje radnih i boravišnih dozvola. Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao vodeći partner u projektu, obavezu izdavanja dozvola za boravak i rad preuzelo je od 1. aprila, kada je počeo da se primjenjuje novi Zakon o strancima.

“Novim normativnim rješenjima nastoji se urediti tržište rada u Crnoj Gori i pružiti višestruka korist kako za radnike strance, kojima Zakon pruža sigurnost da će pribavljanjem dozvole za boravak i rad ostvariti pravo na zaradu kod poslodavca,  socijalno i zdravstveno osiguranje, i druga prava iz rada, tako i za poslodavce, koji će imati uvid u profesionalne kvalifikacije i sposobnosti radnika kojeg angažuju”, navedeno je u saopštenju MUP-a.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close