CRNA GORA sada ima 2 aviona za gašenje požara - Volim Podgoricu

CRNA GORA sada ima 2 aviona za gašenje požara

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore ima dva aviona za gašenje požara, a ako zatreba možemo računati na pomoć regiona, kazao je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

Krajem jula jedan MUP-ov avion za gašenje požara tzv AT802A “er traktor” prevrnuo se na Skadarskom jezeru dok je pilot pokušavao da napuni rezervoar vodom, a drugi avion tipa dromader M 18 B nedavno je prinudno sletio na područje Kakaricke gore zbog kvara.

KANADER PRINUDNO sletio na Kakaricku goru!

Mulić u izjavi za Antenu M kaže da je avion koji se prevrnuo u Skadarskom jezeru oštećen.

“Koliko je stepen oštećenja teško je reći kao i to da li će ponovo biti stavljen u funkciju. Naime upravo zbog rizika i opasnosti avioni su osigurani na maksimalnu vrijednost, uključujući i ljudsku grešku. Predstavnici osiguranja izvršili su uvid u postojeće stanje, ali još nijesmo dobili zvaničan izvještaj i ne znamo kakva će biti njihova procjena. Što se tiče drugog aviona koji je prinudno sletio na Kakaricku goru posrijedi su prva posmatranja i vidjećemo šta će biti sa njim”, istakao je on.

KANADER pao u Skadarsko jezero!

Upitan koliko mimo oštećenih imamo protiv-požarnih aviona u floti Mulić odgovara da je tu još jedan er traktor koji slijeće na vodu i jedan dromader.

“Oni su u plovnom stanju i oni mogu biti angažovani, zajedno mogu da dejstvuju sa oko pet tona vode, što nije malo.S obzirom na to da je u proteklom periodu u Crnoj Gori bilo dosta požara, najvećim dijelom u Podgorici, uz angažovanje pripadnika Službi zaštite i spašavanja i protiv požarnih aviona ministarstva, držali smo situaciju pod kontrolom, nijesu bili ugroženi ljudski životi niti imovina građana. Ukoliko bi bilo potrebno da angažujemo međunarodnu pomoć, imamo bilateralne sporazume sa svim državama u okruženju, ali vjerujem da za tim neće biti potrebe”, kazao je Mulić.

On je podsjetio da su poslovi protivpožarne avijacije jako rizični i dodao da bi do kraja mjeseca trebalo da bude poznato šta će biti sa avionom koji se prevrnuo na Skadarskom jezeru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com