Podgoričani Draško i Rada Bubanja beru breskve u “Plantažama”: Evo koliko zarađuju! - Volim Podgoricu

Podgoričani Draško i Rada Bubanja beru breskve u “Plantažama”: Evo koliko zarađuju!

Podgoričane sa Zabjela Draška i Radu Bubanju sreli smo ispred kapije “Plantaža”. Završili su radni dan i krenuli kući. Bilo je oko 14 sati. Pričaju, ali neće da se slikaju.

– Počeli smo jutros u 7, sad idemo kući, kaže Draško. Danas smo zaradili po 18 eura, nas dvoje zajedno 36. Juče, recimo, po 10 eura. Zavisi od dana, od toga koliko ima breskve, koliko radimo. Sjednemo, odmorimo, zapalimo po cigar, niko nas ne pritiska.

Rada i Draško Bubanja
Rada i Draško Bubanja

Rada kaže da u prosjeku zarade po 15 evra dnevno.

– Ovaj mjesec ćemo izići skoro na hiljadu eura, nas dvoje po 500. Prošli mjesec smo zaradili 800 eura, kaže Rada za “Volim Podgoricu”. Bubanje imaju dvoje djece, već omladince.

– Zar mi je bolje da radim u nekoj piljari za 250 eura po deset sati dnevno, bez slobodnog dana?!, pita Rada ali samo retorički. Bubanje su na “Plantažama” od 4. juna. I ne žale se. Breskva je već na izmaku, pa će, vele, da pređu na branje grožđa.

plantaze

– Ko god kaže da ne može da zaradi, taj neće da radi – kaže Draško.

– Sa nama rade momci, tri brata, Mučići, koji zarađuju po 600, 700 i više evra mjesečno. Gdje bi imali toliku platu?, pita on, takođe retorički. Draško kaže da žali što nema automobil, inače bi, veli, dolazio ranije.

– Žao mi je samo što nemam auto, dolazio bi čim svane, jer je lakše raditi. Ovako, moram da čekam prvi autobus, oko 7 sati, kaže on.

Draško i Rada, zagrljeni, prelaze ulicu i čekaju autobus.

 

U krug “Plantaža” je upravo ulazio i mladić iz Makedonije.

– Kako ide, kralju?

plantaze5

– Super, odlično, kaže on.

“Plantaže” su proteklih dana saopštile da im je potrebno 700 radnika za berbu grožđa, pa ako ste besposleni, javite im se.

Pružite rukice i – eto pristojna plata.

plantaze2

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com