Teško djetinstvo novog izvršnog direktora “Gugla” - Volim Podgoricu

Teško djetinstvo novog izvršnog direktora “Gugla”

Sundar Pičai (43) odrastao je spavajući na podu dnevne sobe skromnog dvosobnog stana u Čeneju. Njegova porodica nije imala televizor, a prvi fiksni telefon nabavili su tek kada je Sundar napunio 12 godina. Prešavši put od trnja do zvijezda, ovaj Indijac je nedavno postao izvršni direktor “Gugla”, u okviru velike promjene strukture tehnološkog giganta.

Tokom djetinjstva, Pičai nije imao gotovo nikakvog dodira sa tehnologijom. Znao je samo ono što mu je pričao otac koji je radio za jednu britansku elektronsku firmu.

To je, ipak, bilo dovoljno da ga zainteresuje za ovu oblast, pa je nakon dugogodišnjeg školovanja kod kuće postao student Indijskog tehnološkog instituta u Karačiju. Tamo je bio među najboljima u klasi, a odmah posle diplomiranja, dobio je stipendiju Stenforda i odselio se u Ameriku.

Karijeru je započeo radeći u manje poznatim firmama, a onda je 2004. nastupila njegova velika šansa. Zaposlio se u Guglu, gdje je do pre par dana bio na poziciji menadžera proizvoda. Nadgledao je tim za razvoj “Androida”, a učestvovao je i u stvaranju “Gugl hroma”. Sada je postao izvršni direktor umjesto Larija Pejdža, koji će voditi novu holding kompaniju “Alfabet”.

– Srećan sam što sam dobio šansu u industriji u kojoj radi mnogo moćnih muškaraca i žena – rekao je Pičai, za koga kolege kažu da ima sjajne ideje i vrlo rijetko diže ton.

Indijac je, navodno, ranije odbio ponudu “Tvitera” da pređe kod njih, i nije se pokajao, a “Gugl” je njegovu odanost nagradio dionicama u vrijednosti od 50 miliona dolara.

(24 sata)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com