PAPRENO: Pogledajte koliko sada koštaju lubenice i kupus - Volim Podgoricu

PAPRENO: Pogledajte koliko sada koštaju lubenice i kupus

Zbog aktuelne suše poljoprivredni proizvodi već su skuplji između 20 i 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, a početkom septembra očekuju se još veće cijene, kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Malesije Željko Milić.

“Cijena kupusa je 50 centi u maloprodaji, a u veleprodaji 30 centi, što je za oko 50 odsto skuplje u odnosu na prošlu godinu. Paprika je prošle godine u ovo doba bila 50 centi, a sada je do 60 centi. Lubenica je bila 15 centi, danas je od 27 do 30 centi u veleprodaji. Posledice poskupljenja uzrokovane su ne samo sušom već i cijenama u regionu i svi će imati isti problem. To jedino ne vidi ministar. poljoprivrede Petar Ivanović, jer vjerovatno ima neki izvor odakle smatra da će popuniti naše tržište. Sa naših terena neće sigurno, a najvjerovatnije ni iz regiona”, rekao je Milić, piše Dan.

Prema riječima Milića, proizvodnja u Crnoj Gori za razliku od prošle godine je ma nja za 90 odsto, čak i 100 odsto.

“Sve što je danas na domaćem tržištu, u marketima, trgovačkim lancima, uglavnom je iz uvoza. Trenutno se te cijene drže zahvaljujući regionu, jer naših proizvoda nema na tržištu. Ne znam šta je to Ivanović našao da izvozi, sem ako nije vi no i med proizvedene prije nekoliko godina. Na njih ne utiče suša. Pričati o proizvodnji na 40 stepeni i hvaliti se sa viškovima proizvoda ne umijem da objasnim”,  rekao je on i dodao da ne može da tvrdi da su proizvođači danas srećni.

“Jedan gospodin je prije nekoliko dana ministru pekao jagnjad kada je bio u posjeti Malesiji i kazao mu da je ova godina bila fantastična i da su sve naše proizvode otkupili Voli i Laković. Njemu i ministru poručujem da ni jedan kilogram mojih proizvoda nije uspio da uđe u ta dva marketa, iz razloga što je tamo sva roba uvozna”, rekao je Milić.

Proizvođač iz Zete Mladen Aligrudić istakao je da ove godine nijesu uspjeli da izvuku ni ono što su uložili jer je zbog vrućina došlo do naglog zrenja, što je izazvalo zagušenje ponude na pijacama, a u istom momentu došlo je do velikog uvoza, pa su proizođači “obrali bostan prije vremena”.

“Naravno da će cijene da rastu, jer više nema domaćeg proizvoda. Uvijek sam tvrdio da jeftine robe nema osim domaće. Sad kad je špic turističke sezone, nemamo šta da ponudimo, pa se uvozi roba i dolazi do poskupljenja”, rekao je Aligrudić.

Prema njegovim riječima, proivođači iz Zete i Malesije trebaju da traže šansu u proizvodnji ranih proizvoda, a da je ovaj period idealan za proizvodnju na sjeveru i u Nikšiću.

“Otkupne cijene su ove godine imale velike oscilacije, od fantastičnih na početku berbe do neprihvatljivo niskih cijena u jeku glavne berbe. Dobro bi bilo da se napravi zaštitna cijena koja bi omogućila proizvođačima da povrate makar uloženo”, zaključio je Aligrudić.

Milić je rekao da ni ministar ni oni koji ne rade ništa ne mogu da prave ni dobitke ni gubitke.

“Zato što se ozbiljno bavim proizvodnjom dešava mi se da iz godine u godinu imam štete, sa čim se donekle mirim jer se radi o privatnom poslu. Da sam imao profit ne bih ga dijelio sa ministrom. Nikome ništa nijesam tražio što se tiče šteta, jer će ih biti dok god se bude radilo, a oni koji ne rade ne mogu ni da imaju štetu. Takvi uglavnom barjače sa pričama koje svakodnevno slušamo od ministra, koji družeći se sa njima i jedući jagnjad po Tuzima dobija takve informacije”,  rekao je Milić.

Ima utisak, kako je istakao, da Ivanović govori kao da nije ministar u Crnoj Gori već u nekoj drugoj državi.

“Ministar kaže da ne zna da bilo ko uvozi proizvode, a samo na graničnom prelazu u Božaju dnevno uđe od 15 do 20 šlepera poljoprivrednih proizvoda. Pitam se da li on predstavlja Crnu Goru i ovaj narod”, rekao je Milić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com