HRANU ĆEMO PLAĆATI ZLATOM: Zbog suša, oluja i toplotnih talasa velike nestašice - Volim Podgoricu

HRANU ĆEMO PLAĆATI ZLATOM: Zbog suša, oluja i toplotnih talasa velike nestašice

Ekstremni vremenski uslovi, poput jakih oluja, suša i toplotnih talasa izazivaće u budućnosti češće i ozbiljnije nestašice hrane, upozorili su danas britanski i američki stručnjaci.

“Ako spojite najgori scenario institucionalnih odgovora i najgori scenario šoka u snabdijevanju hranom – stvari počinju da izmiču kontroli”, rekao je Rob Bejli iz Kraljevskog instituta za međunarodne poslove.

Potražnja za hranom i ekstremne vremenske prilike kao posljedica klimatskih promena su toliki da će se nestašice hrane u budućnosti dešavati jednom u 30 godina. Ozbiljne nestašice pod sadašnjim uslovima dešavaju se jednom u 100 godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Sve su veće šanse da će se dešavati šokovi na tržištu hrane zbog vremena, a povećava se i razmjera tih šokova”, izjavio je Tim Benton, profesor populacione ekologije na Univerzitetu u Lidsu.

On je prezentovao izvještaj čiju je izradu zatražila Vlada Velike Britanije.

Benton je dodao da raste imperativ da se nešto preduzme nakon ovakvih procjena.

U izvještaju se upozorava da bi ishitreni odgovori država na ovu situaciju, poput uvođenja zabrane izvoza ili uvoza određenih vrsta hrane ili žitarica, povećali problem i podstakli rast cijena hrane.

 

U izvještaju je preporučeno da se sastave planovi na međunarodnom nivou, razviju bolje metode za izradu modela radi preciznijeg predviđanja efekata smanjenja količine hrane i da se identifikuju ključne tačke međunarodne trgovine, da bi se rizici smanjili.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com