Azil u Crnoj Gori zatražilo oko 1.500 osoba - Volim Podgoricu

Azil u Crnoj Gori zatražilo oko 1.500 osoba

U Crnoj Gori je, od početka godine, azil zatražilo oko 1.500 ljudi. Crna Gora je azilantima najčešće država tranzita i većina njih nastavlja put prema drugim državama Evrope.

Kako prenosi RTCG, u Centru za azilante trenutno se nalazi pet tražilaca azila.

Podsjetimo, šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer založio se za što brže vraćanje azilanata sa Balkana svojim kućama i predložio da se Kosovo, Albanija i Crna Gora proglase zemljama sigurnog porijekla.

“Od 30 do 40 odsto podnosioca zahtjeva za azil dolazi iz zemalja zapadnog Balkana. Ta situacija nije više izdrživa”, rekao je Štajnmajer za “Bild am Zontag” i dodao da ta grupa podnosioca zahtjeva nema nikakvu šansu da dobije azilantski status u Njemačkoj.

Podršku za svoje zahtjeve Štajnmajer je dobio i od svog partijskog kolege, socijaldemokrate, Tomasa Opermana.

“Kosovo, Albanija i Crna Gora su u poređenju sa Sirijom, Irakom i Sudanom veoma sigurne zemlje”, rekao je Operman za “Velt am Zontag” i naglasio da, međutim, u Njemačkoj ne postoji pravo na radnu migraciju.

“Mnoge izbjeglice sa Balkana žele, prije svega, radno mjesto u Njemačkoj. Kod nas postoji zaštita od rata i protjerivanja, ali ne i pravo na radnu migraciju”, rekao je Operman.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com