Iz Crne Gore se odlilo 37 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvoj polovini godine iznosio je 222,3 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 37 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.

Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period porasle jedan odsto, dok je ukupan odliv smanjen 42,6 odsto.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 9,8 miliona EUR, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 27,2 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih šest mjeseci iznosile su 185,4 miliona eura, što je 19,1 odsto više nego u uporednom periodu, navedeno je u novom Biltenu CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 111,3 miliona eura, što čini 50,1 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 70,1 milion eura, a u preduzeća i banke 41,2 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 108,5 miliona eura ili 48,8 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 2,5 miliona eura.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close