NEPRAVDA: U Crnoj Gori 60 odsto žena sa fakultetom, a ŠEFUJU muškarci - Volim Podgoricu

NEPRAVDA: U Crnoj Gori 60 odsto žena sa fakultetom, a ŠEFUJU muškarci

U Crnoj Gori skoro 61,5 odsto žena završava visoko obrazovanje u odnosu na 39,5 odsto muškaraca, ali se u praksi žene ne nalaze na mjestima odlučivanja i donošenja odluka ili se nalaze u malom procentu, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numović.

Crnogorska Vlada usvojila je danas informaciju o učešću žena u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti.

Numović je rekao da je Vlada htjela da napravi pregled i presjek stanja zastupljenosti žena u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti jer statsistila pokazue prednosti žena u odnosu na muškarce.

Prema njegovim rijčima, u Crnoj Gori skoro 61,5 odsto žena završava visoko obrazovanje u odnosu na muškarce čija je zastupljenost u obrazovanju od 39, 5 odsto.

„U praksi žene se, ipak, ne nalaze na mjestima odlučivanja i donošenja odluka ili se nalaze u malom procentu“, kazao je Numanović, nakon sjednice Vlade.

On je naveo da je to i slučaj sa tržištem rada, gdje su žene više zastupljene kao i u negativno smislu kada je u pitanju nasilje u porodici.

Zastupljenost žena u parlamentarnoj vlasti, kako je podsjetio, je oko 17 odsto, nešto više nego na početku mandata ovog parlamenta.

„To jeste tendencija povećanja, ali ne do projektovanih 30 odsto, i to je nešto što se ne može pohvalno odnositi na crnogorski parlament iz razloga što sve države iz okruženja imaju veću zastupljenost žena u parlamentu“, ukazao je Numanović.

On je naveo da su u izvršnoj vlasti četiri ministarke, ali, kako je dodao,nije za pohvalu što zastupljenost žena u sektoru odbrane ne prelazi devet odsto.

Prema njegovim riječima, u ministarstvima postoji tendenciju rasta, jer je blizu 60 odsto žena u svim resorima, ali se one ne naalze na visokim funkcijama.

„Oko 40 odsto žena je na pozicijama pomoćnika ministara“, precizirao je Numanović.

U sudskoj vlasti, kako je rekao, podsci su pohvalini, jer je oko 53 odsto sutkinja u odnosu na 37 odsto muškaraca na istoj poziciji.

„I u lokalnim samoupravama imamo pomake kada je u pitanju zastupljenost žena u odborima, ona se oko 26 odsto“, pojasnio je Numanović.

Kako je kazao, činjenica je da zastupljenost žena postoji tendenciju rasta, i u tom pravcu Ministarstvo je dalo niz preporuka na nacionalno i loklnom niou.

Numanović je rekao da je Vlada usvojila i Informaciju o zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u državnim organima, organima državne i lokalnih uprava, sudovima i Državnom tužilaštvu.

On je objasnio da je napravljna usporedba u državnim organima i organima lokalne samouprave sa podacima iz 2011. godime.

„Ti podaci nam govore da i tu imamo tendenciju većeg učešća i zastupljneosti manjinskih naroda u organima državne uprave, sudstu itužilaštvu kao i u lokalnim samoupravama“, pojasnio je Numanović.

On je dodao da se to naročito odnosi na pripadnike bošnjačkog naroda i Srbe. „Taj proicenat ide uzlaznom putanjom“, zaključio je Numanović.

 

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com