U Srbiji nose kancerogenu odjeću - Volim Podgoricu

U Srbiji nose kancerogenu odjeću

Kupovina odeće i obuće u Srbiji postala je pravi ruski rulet. Od dvije kupljene pamučne majice, velike su šanse da jedna od njih u stvari i nije napravljena od pamuka. Ali, to je tek početak zdravstvenih rizika koji prate šoping u siromašnim zemljama.
Kupci, potrošači, kupovina, šoping, odeća

Kupci, potrošači, kupovina, šoping, odeća, Foto: Z. Ilić

Čak 40 odsto odjeće u buticima širom Srbije ne odgovara onome što piše na deklaraciji, pa umjesto pamuka kupci često kupuju poliester, umjesto svile vještačke materijale, a umjesto kože skaj.

Ali, to nije sve. Najgore od svega je što sa Dalekog istoka dolazi odjeća i obuća tretirana bojama i hemikalijama koje su zabranjene za upotrebu u iole razvijenim zemljama, pa i u Srbiji. Kako onda ulazi?

– Lako, na žalost. Kod nas godinama nije ispitivano kojim bojama su bojeni materijali od kojih se pravi odjeća. A boje koje se koriste u zemljama Dalekog istoka su često kancerogene i opasne po zdravlje. I ne samo boje, nego i sredstva kojima se tretiraju tkanine da se ne bi skupljale. Posebno je opasno to što odjeća dolazi u direktan kontakt sa našom kožom, pa je to dodatni rizik – kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja industrije, tekstila, odeće, kože i obuće u Privrednoj komori Srbije.

Dugo su postojali zastarjeli pravilnici kojima je propisivano da se odjeća kontroliše na hemikalije koje se već godinama ne koriste u tekstilnoj industriji. Sredinom jula na snagu je stupio pravilnik koji je usklađen sa evropskim, ali opet ništa. Zašto?

– Zato što su naše laboratorije loše opremljene i ne posjeduju opremu koja bi mogla da identifikuje materije koji se koriste za bojenje tkanina. Potrebne su im nove mašine, ali je to u zemlji koja stalno kuburi sa novcem, veliki izdatak, pa u Srbiju ulazi i ono što ne bi trebalo. Zdravstvenu bezbjednost odjeće mi uopšte ne kontrolišemo – kaže Vasiljević.

Kako država ne štiti kupce, postavlja se pitanje da li postoji mogućnost da oni sami prepoznaju odjeću bojenu toksičnim bojama. Evo šta stručnjaci kažu na to:

– Vizuelno one izgledaju isto, samo laboratorijski može da se dokaže da nije zdravstveno bezbjedna. Jedino što možemo da uradimo je da ne kupujemo odjeću i obuću koja ima specifičan miris, jer je to jedan od pokazatelja da sa njom nešto nije u redu – kaže Vasiljević.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com