AZILANTI zaobišli Crnu Goru, u Centru samo 5 osoba - Volim Podgoricu

AZILANTI zaobišli Crnu Goru, u Centru samo 5 osoba

Crna Gora, iako u određenoj mjeri tranzitna ruta za migrante iz azijskih zemalja prema zapadnoj Evropi, posljednih dana ne osjeća pritisak većih grupa koje bi željele da uđu na našu teritoriju. Ministarstvo unutrašnjih poslova bilježi da su se u junu i julu u našoj zemlji pojavila samo po četiri tražioca azila, a u Centru za tražioce azila trenutno ih je pet.

“U 2015. godini, od 1. januara do 20. avgusta, azil su zatražila 1.534 lica, od čega u januaru 226, februaru 297, martu 232, aprilu 275, maju 363, junu 133, u julu i avgustu po četiri lica. Iz navedenih statističkih podataka evidentno je da se broj tražioca azila u Crnoj Gori smanjuje”, kazali su Atlas TV iz MUP-a.

U Centru za tražioce azila trenutno ih je pet.

“Mi nemamo neka saznanja, nemamo nekih najava da može doći do nekog većeg talasa. Ovdje su smještena lica koja su u sistemu azila, trenutno imamo pet osoba”, kazala je Dragica Vučinić iz Centra za azilante.

Podatak da je u Centru za azilante zauzeto pet od postojećih 90 mjesta ukazuje na to da država ima kapaciteta da koliko-toliko zbrine azilante iz Sirije, na njihovom putu prema zapadnoj Evropi, ali i da priliv migranata većih obima za sada ne postoji.

U MUP-u dodaju da policija sama, ili sa kolegama iz regiona, organizuje česte patrole u cilju sprječavanja ilegalnih ulazaka u zemlju.

“Zbog nezakonitog prelaska državne granice u prvih sedam mjeseci 2015. godine, procesuiran je 151 stranac, od kojih je 130 zatečeno van graničnih prelaza i 21 na graničnim prelazima. U cilju borbe protiv nezakonitih migracija u 2015. godini, realizovano je 336 akcija, kojom prilikom su procesuirana 343 lica”, kazali su u MUP-u.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com