PEJOVIĆ: Za očekivati je da se pokrene postupak i za razne afere u Glavnom gradu - Volim Podgoricu

PEJOVIĆ: Za očekivati je da se pokrene postupak i za razne afere u Glavnom gradu

Kako smo ovih dana svjedoci hapšenja lokalnih funkcionera jedne primorske opštine, nameće se sumnja da je pomenuti slučaj posljedica unutarpartijskog obračuna, koji ima za cilj istovremeno eliminisanje političke konkurencije i zadovoljenje briselskih i vašingtonskih kriterijuma, a sve preko navodno nezavisnih institucija U suprotnom, za očekivati je da se postupak pokrene i za protagoniste raznih afera i u Glavnom gradu, navodi se u saopštenju odbornika DEMOS-a u Skupštini Glavnog grada Borisa Pejovića.

“Zar slučajevi kao što su prekoračenje ovlašćenja bivšeg gradonačelnika u slučaju „Carine“, koje ima za posledicu imovinsku korist za pomenuto preduzeće i štetu za Glavni grad od 11 miliona eura, utvrđivanje KAP-a biznis zonom, na osnovu čega se vlasnik oslobađa obaveza plaćanja više desetina miliona eura naknade za komunalno opremanje na preko dva miliona kvadratnih metara zemljišta, te netransparentnost prilikom dodjele više od 600 stanova u ime Glavnog grada ne daju dovoljno osnova da nadležne institucije konačno pokrenu postupak i eventulano donesu pravosnažnu presudu?”, pita Pejović.

Kako navodi, bez obzira što su crnogorske institucije zadužene za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala po podacima nevladinih organizacija od 2007. godine potrošile preko 100 miliona eura, nije donešena niti jedna pravosnažna presuda za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

“Stoga, u rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament stoji “zabrinutost da je i pored značajnih finansijskih sredstava koja su usmjrena od strane međunarodnih donatora vlastima, samo ograničen napredak napravljen u borbi protiv korupcije što ostaje prijetnja adekvatnom funkcionisanju i stabilnosti demokratskim institucijama, vladavini prava i ekonomskom razvoju“.

U Glavnom gradu smo imali paradoksalni momenat u kom je političko tijelo preuzelo ingerencije tužilačkih organa, tako što je aktuelni gradonačelnik od odbornika skupštinske većine formirao Komisiju koja je izvršila uvid u sumnjivu dokumentaciju o pojedinim aktima za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika, zaključivši da nema ništa sporno. Osim što se u potpunosti obesmišljava sudska grana vlasti, ovakav formalni potez ima za cilj da opravda neprincipijelnu postizbornu koaliciju u Glavnom gradu”, smatra Pejović.

Zato, kako dodaje, ne čudi kritički osvrt i u izvještaju Stejt dipartmenta, koji konstatuje da je korupcija jedan od najvećih problema i kada su u pitanju ljudska prava u Crnoj Gori.

“Tamo se navodi da korupciju u Crnoj Gori karakteriše nekažnjivost, favorizovanje određenih političkih struktura, nepotizam, kao i selektivno procesuiranje političkih i društvenih suparnika, a dodaje se da uprkos tome što pojedini mediji i neke NVO ukazuju na različite skandale do sada nije bilo konkretnih rezultata. Uprkos izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija, predstavnici lokalne vlasti na poslednjoj sjednici opštinskog parlamenta tvrdili su da u organima lokalne samouprave nije bilo elemenata koruptivnih radnji.  Takav stav je u sukobu i sa mišljenjem građana, koji u istraživanju javnog mnjenja doživljavaju korupciju kao jedan od najvećih problema u funkcionisanju organa lokalne samouprave. Upravo od rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala zavisi kako kvalitet života građana, tako i dinamika procesa integracija u Evropsku uniju”, zaključuje Pejović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com