GRECO o Crnoj Gori: Tužilaštvo netransparentno, korupcija značajna - Volim Podgoricu

GRECO o Crnoj Gori: Tužilaštvo netransparentno, korupcija značajna

Crna Gora je  što se tiče odgovornosti i transparentnosti pravosuđa, posljednjih godina preduzela određene odlučujuće korake, navodi se  u godišnjem izvještaju o Crnoj Gori koju je objavio Savjet Evrope u saradnji sa Grupom zemalja za borbu protiv korupcije GRECO. U izvještaju se navodi da Vrhovni sud i predsjednica Vesna Medenica imaju prevelika ovlašćenja počev od kontrole sudova do disciplinske odgovornosti sudija, pišu današnji štampani mediji.

“Reforma pravosuđa je počela već 2000. Transparentnost je unaprijeđena putem posebnih internet stranica o organizaciji i odlukama sudova, kao i imenovanjem službenika za medije“, stoji u izvještaju piše pod nazivom  “Prevencija korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce”.

Primijećeno je da Tužilaštvo karakteriše veća netransparentnost u radu i često je kritikovano zbog manjka proaktivnosti.

„Osnovano je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju, u cilju poboljšanja kapaciteta za rješavanje najtežih krivičnih djela i korupcije na visokom nivou”, napominju u SE.

Eksperti Savjeta Evrope zapažaju da se kršenje obaveza koje proizilaze iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa sankcioniše prekršajnim prijavama, a da to važi i za tužioce jer se oni smatraju javnim funkcionerima u smislu tog zakona.

„Dosad nije bilo izricanja disciplinskih mjera tužiocima za kršenje etičkih ili obaveza u pogledu sukoba interesa“, navodi se u izvještaju GRECO-a.

U izvještaju je posebno naglašeno da je Vrhovni sud i njegova predsjednica Vesna Medenoca imaju ogroman broj ovlašćenja i to počev od nadgledanja rada sudova, učešća u konsultacijama, evaluacijama i disciplinskim stvarima.

Dalje navode, da je neophodno dodatno ojačati mehanizme integriteta i odgovornosti u pravosuđu.

“Iako je zakonodavna reforma sprovedena i radi jačanja disciplinskog režima kod sudija i tužilaca, ostaju sumnje u kvalitet i efikasnost kontrole neodgovarajućeg ponašanja i sukoba interesa u pravosuđu”, ocijenili su izvjestioci.

Eksperti SE su, uz pozitivne ocjene koje se tiču promjena zakona, naveli da je korupcija i dalje razlog za zabrinutost, te da to potvrđuju brojke o povjerenju građana u neke od ključnih institucija.

“Nedostatak efikasnih istraga i presuda za pojedine vrste krivičnih djela (posebno, ratne zločine i krivična djela korupcije), kao i osjećaj nekažnjivosti visokih funkcionera, predstavljaju dodatnu prepreku za poverenje javnosti u sistem”, navodi se između ostalog u izvještaju ovog evropskog tijela.

Crna Gora bi do krja 2016. godine trebalo da Savjetu Evrope podnese izvještaj o tome šta je urađeno na implementaciji datih preporuka.

Između ostalog u izvještaju se navodi da će GRECO procijeniti ove mjere u prvoj polovini 2017. godine kroz procedure o usaglašavanju sa datim.

Grupa država za borbu protiv korupcije preporučuje Crnoj Gori da se obezbijedi uspostavljanje mehanizma za promovisanje Etičkog kodeksa za poslanike i podizanje njihove svijesti o standardima koji se očekuju od njih, ali i primjenu takvih standarda kada je to potrebno.

Posebn je naglašeno da GRECO preporučuje da se uvede zahtjev za ad hok prijavljivanje izvještaja o sukobu interesa kada isti nastane između privatnih interesa pojsdinih poslanika itštanja koja se razmatraju u skupštinskoj proceduri.

„Preporučuje uspostavljanje odgovarajućih mjera za modernizaciju sistema podnošenja finansijskih kartona, sa ciljem obezbjeđivanja njegove proporcionalnosti i efikasnosti“, navedeno je u izvještaju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com