Tuzi: Nemoguće je normalno odvijanje nastave u školama - Volim Podgoricu

Tuzi: Nemoguće je normalno odvijanje nastave u školama

Početak školske godine na teritoriji Gradske opštine Tuzi ponovo je pokazao sve prisutne probleme i nedaće sa kojima se suočavaju učenici i zaposleni u školama u Malesiji, zbog čega pozivamo resorno ministarstvo da hitno preduzme odgovarajuće mjere na poboljšanju uslova školovanja na tom području, saopštio je Kolja Ljuljđuraj odbornik SNP u Skupštini GO Tuzi i Glavnom gradu.

On je dodao da nadležni, iz godine u godinu, samo evidentiraju prisutne probleme, ali, nažalost, ništa ne rade na njihovom rješavanju.

“Konkretno, školski objekti na području Gradske opštine Tuzi su starijeg datuma i bez adekvatnih intervencija nije moguće normalno odvijanje nastave u postojećim prostorijama. Ako izuzmemo jednu od najvećih osnovnih škola u Crnoj Gori – OŠ “Mahmut Lekić”, u kojoj se nastava izvodi dvojezično, ostale škole rade u zaista neadekvatnim uslovima. Poznato je da đaci sa ovog područja prelaze velike razdaljine do škole i krajnje je vrijeme da nadležni posvete pažnju tom problemu kako bi im olakšali praćenje nastavnog procesa. U pojedinim sredinama na seoskom području postoji organizovan prevoz đaka, ali kako smo i napomenuli, u ravničarskom dijelu Gradske opštine Tuzi nedostaje takav oblik odlaska u školu, što značajno otežava redovno praćenje nastave”, istakao je Ljuljđuraj.

On je kazao da je zato neophodno da se organizuje prevoz đaka od njihovih kuća do škole i nazad, kako bi se na taj način i njihovim roditeljima olakšalo školovanje djece.

“Ako se tome dodaju i ogromni izdaci iz kućnog budžeta za opremanje đaka, postaje jasno da roditeljima nije nimalo jednostavno da školuju djecu. Potrebno je da se hitno preduzmu odgovarajuće mjere na poboljšanju uslova za rad i učenje u školama na području Malesije, pa stoga apelujemo na nadležno ministarstvo da se aktivnije posveti rješavanju postojećeg stanja u školama na teritoriji Gradske opštine Tuzi. Niske zarade, nepovoljni uslovi rada i sve strožiji uslovi koji prate rad zaposlenih u obrazovanju, dodatno opterećuju ukupni sistem obrazovanja na nivou cijele države”, rekao je Ljuljđuraj.

Po njegovim riječima. uzaludni su pokušaji granskog sindikata za poboljšanje ukupnog standarda zaposlenih u sistemu školstva kao jednoj od najvažnijih djelatnosti, jer i oni dijele sudbinu najvećeg broja zaposlenih u Crnoj Gori.

“Međutim, ono što posebno treba da zabrine sve društvene činioce, jesu nepovoljni uslovi školovanja naših đaka u odnosu na njihove vršnjake u drugim državama. Bez unapređenja ukupnih uslova za kvalitetan rad u našim školama ne mogu se postići željeni rezultati”, zaključio je Ljuljđuraj.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com