Home / NOVOSTI / Hronika / ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA U BUDVI: Radonjić, Romić i Basta oslobođeni krivice
Foto printskrin Youtube
Foto printskrin Youtube

ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA U BUDVI: Radonjić, Romić i Basta oslobođeni krivice

Viši sud koji je donio oslobađajuću presudu, u obrazloženju je naveo da nema dokaza da su trojica visokih funkcionera DB učestvovali u pripremi atentata na lidera SPO

milan radonjić, ratko romić, stevan basta foto zorana jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Bivši visoki funkcioneri Državne bezbjednosti i pripadnici Beogradskog centra Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta, oslobođeni su jutros optužbi da su učestvovali u pripremi atentata na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Viši sud koji je jutros donio oslobađajuću presudu, u obrazloženju je naveo da nema dokaza da su trojica visokih funkcionera DB učestvovali u pripremi atentata na lidera SPO. Presuda je izrečena u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu pošto se Radonjić i Romić nalaze u pritvoru.

Na ovu presudu Tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu. Radonjić, Romić i Basta prvom presudom bili su osuđeni na osam, odnosno sedam godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

Za pokušaj ubistva Draškovića ranije su pravosnažno osuđeni na višedecenijske kazne zatvora pripadnici Jedinice za specijalne operacije. Pripadnici DB bili su optuženi da su pružili logističku podršku pripadnicima JSO za atentat na Draškovića, odnosno da su im dostavili fotografije kuće u kojoj je boravio.

Optužnica tereti Radonjića, Romića i Bastu da su po nalogu nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Milosevića organizovali atentat na Draškovića 15. juna 2000. godine u Budvi.

Danas u Specijalnom sudu nastavlja se suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a na optužnici se nalaze Radonjić i Romić.

Na Draškovića je 15. juna 2000. godine oko 23.30 sati ispaljeno osam metaka iz pištolja sa prigušivačem, od kojih su ga dva okrznula sa lijeve i desne strane glave i on je sa lakšim povredama preživio atentat.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović izjavila je danas da oslobađajuća presuda njenim klijentima u slučaju pokušaja ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine uliva nadu i vjeru u pravosuđe.

“Ova presuda uliva vjeru da činjenice presuđuju, a ne sila i pritisak”, rekla je Dobričanin Nikodinović novinarima ispred Specijalnog suda podovom oslobađajuće presude koju je Viši sud jutros izrekao Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, koje je ona zastupa.

Prema njenim riječima, u sudu još uvijek rade ljudi od integriteta koji sude po dokazima, a kojih u ovom slučaju nije bilo. “Dokaza nikada nije bilo, ali je po novom ZKP-u tužilac dužan da dokaže ono što trvdi, a tužilac nije uspio da dokaže ono što je napisao u optužnici”, zaključila je Dobričanin Nikodinović.

(Jelena Spasić/kurir.rs)

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com