MIHAILO: Amfilohije i Joanikije su huškali na mene, CPC neće incidente - Volim Podgoricu

MIHAILO: Amfilohije i Joanikije su huškali na mene, CPC neće incidente

Komentarišući nedavna dešavanja u Bijelom Polju, kada je u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama, policija spriječila građane da fizički nasrnu na njega, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo kazao je da se i ovog puta srpski klerikalizam pokazao u svom pravom izrazu. To ih ipak neće pokolebati da učestvuju na javnim raspravama u Kotoru i Podgorici radi, kako je istakao mitropolit, zaštite prava i interesa CPC i pravoslavnih Crnogoraca. Garantuje da nikakve incidente neće izazvati pripadnici CPC-a.

Mitropolit je na konferenciji za novinare istakao da su ih u Bijelom Polju zloupotrijebili pripadnici Srpske pravoslavne crkve SPC i pojedini političari.

“Prekjuče su u Bijelom Polju okupljeni građani iz ovog i okolnih gradova po izboru SPC i njenog sveštenstva instruisani od dvojice srpskih episkopa, Amfilohija i Joanikija, uz sudjelovanje predstavnika pojedinih srpskih partija bili zloupotrijebljeni s ciljem rješavanja svog političkog programa suprostavljajući se Nacrtu Zakona. I ovog puta srpski klerikalizam se pokazao u svom pravom izrazu. Bez argumenata, verbalnim terorom prizivao je i bio pripreman na fizičko naslilje”, istakao je mitropolit Mihailo.

Ipak, kako je najavio, on i pravni tim CPC-a će učestvovati na javnim raspravama u Kotoru i Podgorici.

“Radi zaštite prava i interesa CPC i pravoslavnih Crnogoraca. Mogu da vam garantujem da nikakve incidente neće izazvati pripadnici CPC-a”, istakao je mitropolit.

On je naglasio da će CPC snagom argumenata dati doprinos da vjerske organizacije imaju jednak, ravnopravan i pravedan položaj u Crnoj Gori.

“Nacrt Zakona je opšteg karaktera i postavio je najvažnije principe o odnosima države i crkve. Akcenat je dat na kolektivnim vjerskim pravima”, rekao je Mihailo.

Pravnik Nikola Belada je saopštio da će CPC u naredna tri dana dostaviti primjedbe i sugestije na pojedine odredbe zakona.

“Svaka država je dužna da uskladi i uredi međusobne odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama. Uređenje odnosa između države i crkve ne može se tretirati uobičajenim floskulama o odvojenosti crkve i države, na laicizmu i političkim ideološkim raspravama. Na javnoj sceni Crne Gore vlada vrlo smišljena i organizovana mentalna manipulacija, čiji ciljevi su ekonomske, političke ili neke druge prirode, u to ne želim da ulazim”, kazao je on.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com