Lazaru Rađenoviću 6 godina robije, Aleksandar Tičić oslobođen - Volim Podgoricu

Lazaru Rađenoviću 6 godina robije, Aleksandar Tičić oslobođen

Prvostepena presuda optuženima za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje zemljišta na brdu Košljun izrečena je danas u Višem sudu u Podgorici. Bivši predsjednik Opštine Lazar Rađenović osuđen je na šest godina zatvora, službenica Prve banke Jelica Petričević i Budvanin Vido Rađenović dobili su kaznu od po šest mjeseci zatvora, dok je bivši menadžer budvanske Opštine Aleksandar Tičić oslobođen optužbi.

U postupku pred sudijom Valentinom Pavličić za zloupotrebu službenog položaja suđeno je bivšem predsjedniku Opštine Budve Lazaru Rađenoviću, nekadašnjem menadžeru Opštine i premijerovom savjetniku Aleksandru Tičiću, službenici Prve banke Jelici Petričević i Budvaninu Vidu Rađenoviću.

Optuženi i njihovi advokati očekivali su oslobađajuću presudu, a Lazar Rađenović je krivicu prebacio na Rajka Kuljaču, svog prethodnika na mjestu predsjednika Opštine Budva.

Za razliku od njih Vido Rađenović koji je tokom istrage optužio ostale okrivljene za učešće u ovom poslu, priznao je krivicu i izjavio da je spreman da ide u zatvor.

Prilikom izricanja presude danas je saopšteno da je Sud prihvatio iskaze Vida Rađenovića, odnosno utvrdio da su istiniti. Takođe, je utvrđeno da Rajko Kuljača nije bio umiješan u ovaj slučaj.

Ostali okrivljeni su u završnim riječima ponovili da ne stoje navodi optužnice da su prije osam godina zloupotrijebili službeni položaj prilikom prodaje zemljišta na Košljunu.

Advokati Aleksanda Tičića i Vida Rađenovića, Dragoljub Đukanović i Lazar Aković, zadovoljni su presudom. Đukanović je kazao da je očekivao ovakvu odluku suda.

“Od prvog do posljednjeg momenta Tičić je u svojoj izjavi tvrdio da nije kriv, kao i u završnim riječima. Kao što sam i ranije rekao, očekivao sam jedinu moguću presudu a to je oslobađajuća“, rekao je Đukanović.

Aković je kazao da je presuda njegovom branjeniku primjerena izvršenju predmetnog krivičnog djela.

Sa druge strane, Branislav Tapušković, advokat Lazara Rađenovoća, smatra skandaloznom presudu njegovom branjeniku i navodi da služi drugih svrhama, a ne utvrđivanju istine.

“Ovakvu disproporciju u izricanju kazne za isto krivičnod jelo još nijesam sreo. To što su za iste radnje Vido Rađenović kažnjen sa šest mjeseci, a Lazar Rađenović sa šest godina zatvora navodi na zaključak da presuda služi u neke druge svrhe, a ne u one progona za ovakva krivična djela“, istakao je Tapušković.

On zamjera sudu što je izveo zaključke na osnovu iskaza Vida Rađenovića i što je utvrdio da potpisi na dokumentima bivšeg predsjednika opštine Budva Rajka Kuljače, kako je rekao, ne vrijede ništa.

“A on je u svojoj završnoj riječi rekao da ostaje pri svojoj odbrani u postupku. Insistirao sam na tome da se taj njegov iskaz ne koristi. Na glavnom pretresu se branio ćutanjem, čak je svaki put kazao da nema nikakvih prigovora na iskaze optuženih. Pitam se na osnovu kog Rađenovićevog izkaza je sud donio zaključke, onom iz istrage, kod tužioca ili onoj koju je dao na pretresu gdje se branio ćutanjem”, upitao je Tapušković.

On je najavio da će uputiti žalbu Apelacionom sudu, a za to ima rok od 25 dana.

2 komentara

  1. Hello very nice blog!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I’m glad to find so many useful information here within the submit, we want develop extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com