Trudna je sa deset godina, a abortus nije dozvoljen. Postoji još tamnija strana priče! - Volim Podgoricu

Trudna je sa deset godina, a abortus nije dozvoljen. Postoji još tamnija strana priče!

Pre nekoliko mjeseci jedna strašan vijest potresla je planetu: desetogodišnja djevojčica je trudna. Ipak, ova priča nije ni nalik onom kako može zvuči. Još je strašnije.

– Psihološka procjene ove djevojčice pokazala je da je ona srećno dijete, a kako ne postoji rizik po njen  život, odlučeno je da se trudnoćom nastavi, rekao je doktor Antonio Barios.

Djevojčica se u međuvremenu porodila i dobila ćerku. Ipak, koliko god strašno zvučalo, ovo nije usamljen slučaj. Ova strašna priča samo je jedna u nizu takvih koje se svakodnevno događaju u Paragvaju.

Prema podacima paragvajskog ministarstva zdravlja, 704 djevojčice, uzrasta 14 godina i manje, porodile su se tokom prošle godine, odnosno oko dvije dnevno. Postoji strah da ovo nije i konačna brojka, jer u mnogim ruralnim djelovima zemlje ovakvi slučajevi se ne prijavljuju. Još jedna problem je to što se ove strašne godine iz godine u godinu povećavaju. U glavnom gradu Paragvaja čak postoji i svojevrsni centar za mlade majke, Casa Rosa Maria.

U bolnici Casa Rosa Maria borave djevojčice koje su sličnih godina a koje su ili trudne ili već postale majke. Jedan od tih djevojčica je i jedanaestogodišnja Perla koju je silovao straiji brat kada joj je bilo 10 godina, a koja je devet mjeseci kasnije rodila sina. Najmlađa djevojčica koja je boravila u ovoj bolnici imala je samo devet godina.

Klisa Vera koja vodi bolnicu Casa Rosa Maria kaže da je je djevojčicama koje su tako mlade trudne i daleko od porodice teško, ali da se brzo adaptiraju zato što u bolnici imaju ljekove, njegu i hranu. Takav slučaj je sa Mercedes, sada sedamaestogodišnjom tinejdžerkom, koju je sa 12 godina silovao očuh nakon čega je rodila dijete upravo u ovoj bolnici.

– Moj život je bi strašan dok sam živjela u kući na selu. Sada je sve mnogo bolje. Želim da završim školu, upišem fakultet i pružim bolji život svojoj ćerki. Ne želim da ona ikada doživi ono što sam ja doživjela, kaže Mercedes.

U ovoj ustanovi, trude se da djevojčicama pruže podršku neophodnu da bi nastavile školovanje i pronađu posao da bi mogle da izdržavaju svoju djecu.

Djevojčice koje se nađu u ovoj situaciji, ne mogu da računaju na veliku podršku države. Podršku imaju u ustanovama kao što je Casa Rosa Maria, Katolička crkva i nekoliko dobrotvornih udruženja.

 

(Izvor: zena.blic.rs)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com