KO JE BACIO BOMBU NA “GRAND”: Klanovi oko Mila zaratili zbog prevlasti - Volim Podgoricu

KO JE BACIO BOMBU NA “GRAND”: Klanovi oko Mila zaratili zbog prevlasti

Sve uče­sta­li­ji bom­ba­ški na­pa­di ko­ji po pra­vi­lu osta­ju ne­ra­svi­je­tlje­ni, kao i otva­ra­nje broj­nih afe­ra, po­ka­zu­ju da su su­ko­blje­ni kla­no­vi u bez­bje­dno­snim struk­tu­ra­ma za­po­če­li ko­nač­ni ob­ra­čun u bor­bi za pre­vlast. Sve če­šći in­ci­den­ti te vr­ste po­tvr­đu­ju da su­ko­blje­ni kla­no­vi ne bi­ra­ju sred­stva da bi za­u­ze­li što bo­lje po­zi­ci­je unu­tar Agen­ci­je za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost i Upra­ve po­li­ci­je.

Eks­plo­zi­ja is­pred lo­ka­la „Grand“, ko­ji va­ži za ne­for­mal­ni cen­tar mo­ći u dr­ža­vi, gdje se, ka­ko se spe­ku­li­še, do­no­se va­žne dr­žav­ne od­lu­ke, po­ka­za­la je da za­ra­će­ne stra­ne ne bi­ra­ju ni mje­sto ni vri­je­me za ob­ra­čun.

Po­sla­nik De­mo­sa Zo­ran Mi­lja­nić sma­tra da su uče­sta­li bom­ba­ški na­pa­di i ra­zno­ra­zne afe­re po­sle­di­ca la­tent­nog su­ko­ba u DPS-u, ko­ji se re­flek­tu­je na službe bez­bjed­no­sti.

–Bez­bjed­no­sni si­stem je pot­pu­no uru­šen usled dje­lo­va­nja kri­mi­nal­nih struk­tu­ra u okvi­ru sa­mih slu­žbi bez­bjed­no­sti, ko­je su usko po­ve­za­ne sa or­ga­ni­zo­va­nim kri­mi­nal­nim gru­pa­ma, što do­vo­di do sve če­šćeg ba­ca­nja bom­bi, pod­me­ta­nja eks­plo­zi­va, ne­raz­ja­šnje­nih ubi­sta­va i slič­nih po­ja­va. Kri­mi­nal­ne i bez­bjed­no­sne struk­tu­re po­ve­zu­je pro­fit ko­ji ostva­ru­ju pre­ko ne­le­gal­nih ak­tiv­no­sti kao što su tr­go­vi­na nar­ko­ti­ci­ma, šverc ci­ga­re­ta i osta­lih vr­sta ak­ci­zne ro­be, uz ne­iz­bje­žnu ko­rup­ci­ju. Kao re­zul­tat sve­ga to­ga ima­mo per­cep­ci­ju da je Cr­na Go­ra ne­sta­bil­na i ne­si­gur­na dr­ža­va, a gra­đa­ni sve vi­še stra­hu­ju za lič­nu bez­bjed­nost – ka­že Mi­lja­nić za Dan.

On je pod­sje­tio da je pot­pred­sjed­nik Vla­de Du­ško Mar­ko­vić ne­dav­no iz­ja­vio da Cr­noj Go­ri ne pri­je­ti opa­snost od or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la, „što oči­gled­no po­ka­zu­je da mi ne ži­vi­mo u is­toj dr­ža­vi”.

–Upra­vo pod­me­ta­nje bom­be is­pred lo­ka­la „Grand”, omi­lje­nog stje­ci­šta po­li­tič­ke eli­te iz vla­da­ju­ćih par­ti­ja, po­ka­zu­je da je or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal za­ku­cao i na nji­ho­va vra­ta, pa ne­ka raz­mi­sle šta mo­že bi­ti sle­de­ći ko­rak lju­di ko­ji su sprem­ni da u cen­tru gra­da pod­met­nu eks­plo­ziv i ugro­ze ži­vo­te gra­đa­na u gu­sto na­se­lje­nom mje­stu. Upra­vo je taj do­ga­đaj, opo­me­na vla­da­ju­ćoj po­li­tič­koj struk­tu­ri – sma­tra Mi­lja­nić.

Kao ne­for­mal­ni vla­sni­ci lo­ka­la „Grand” fi­gu­ri­ra­ju Ran­ko Ubo­vić i Alek­san­dar Mi­ja­i­lo­vić, ko­ji su, ka­ko se spe­ku­li­še, po­ve­za­ni sa di­je­lom vla­da­ju­će struk­tu­re, kao i sa po­je­di­nim biv­šim pri­pad­ni­ci­ma ANB-a. Njih dvo­ji­ca se do­vo­de u ve­zu i sa gra­đe­vin­skom fir­mom Ge­neks, iza ko­je, ka­ko se spe­ku­l­i­še u jav­no­sti, sto­ji biv­ši mi­ni­star vanj­skih po­slo­va Mi­lan Ro­ćen. Eki­pa iz „Gran­da” do­vo­đe­na je u ve­zu i sa Igo­rom Luk­ši­ćem u vri­je­me dok je on bio pre­mi­jer.

Eki­pa iz „Gran­da”, ko­ja uži­va po­dr­šku di­je­la vla­sti i bez­bjed­no­snog sek­to­ra, tač­ni­je ANB-a, do­vo­đe­na je u ve­zu sa svim po­slo­vi­ma u Cr­noj Go­ri ko­ji su do­no­si­li enorm­nu za­ra­du. Jav­na je taj­na da je eki­pa iz „Gran­da“ u lo­šim od­no­si­ma sa Du­škom Mar­ko­vi­ćem, za ko­ga je po­li­cij­ski slu­žbe­nik Pre­drag Šu­ko­vić ne­dav­no us­tvr­dio da sa Ve­se­li­nom Ve­ljo­vi­ćem pred­vo­di „moj­ko­vač­ki klan“.

Zo­ran Mi­lja­nić is­ti­če da je lo­ša bez­bjed­no­sna si­tu­a­ci­ja u Cr­noj Go­ri po­sle­di­ca spre­ge dje­lo­va vla­da­ju­će eli­te, dje­lo­va bez­bjed­no­snih slu­žbi i or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la.

–Sam po se­bi se na­me­će za­klju­čak da tu po­sto­je kla­no­vi i da ob­ra­ču­ni tih kla­no­va ugro­ža­va­ju ži­vo­te i imo­vi­nu gra­đa­na, a Cr­nu Go­ru pri­ka­zu­ju kao ne­si­gur­nu i ne­sta­bil­nu dr­ža­vu. U na­red­nom pe­ri­o­du tre­ba oče­ki­va­ti eska­la­ci­ju tih su­ko­ba, a sa­mim tim i sve bru­tal­ni­je ob­ra­ču­ne – oci­je­nio je Mi­lja­nić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, su­ko­blje­ni kla­no­vi pr­vo po­se­žu za jav­nim opo­me­na­ma, po­put is­kon­stru­i­sa­nih afe­ra, a on­da se pre­la­zi na još bru­tal­ni­je me­to­de.
–Re­zul­tat tih unu­tra­šnjih bor­bi je sve što se de­ša­va u afe­ra­ma ve­za­nim za Du­ška Mar­ko­vi­ća i mi­ni­stra unu­tra­šnjih po­slo­va Ra­ška Ko­nje­vi­ća, ko­je su is­kon­stru­i­sa­ne od stra­ne vi­so­ko­po­zi­ci­o­ni­ra­nih ka­dro­va slu­žbe bez­bjed­no­sti, od­no­sno po­li­ci­je – za­klju­čio je Mi­lja­nić.D.Ž.

Na­pa­di na tu­ži­la­štvo

Mi­lja­nić ka­že da tre­ba pa­žlji­vo pra­ti­ti ras­plet afe­ra ve­za­nih za mi­ni­stra unu­tra­šnjih po­slo­va Ko­nje­vi­ća i za pot­pred­sjed­ni­ka Vla­de Mar­ko­vi­ća.
–U tom kon­tek­stu, ni­ma­lo me ne iz­ne­na­đu­ju or­ke­stri­ra­ni na­pa­di na Vr­hov­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo i Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo, ko­ji su ko­nač­no po­če­li da raz­bi­ja­ju kri­mi­nal­ne kla­no­ve ko­je pred­vo­de vi­so­ko­po­zi­ci­o­ni­ra­ni funk­ci­o­ne­ri DPS-a, kao što je to slu­čaj u Bu­dvi – re­kao je Mi­lja­nić.

(Izvir: Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com