Putin: Ne planiramo da uputimo kopnene trupe u Siriju - Volim Podgoricu

Putin: Ne planiramo da uputimo kopnene trupe u Siriju

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je da Rusija ne planira da uputi kopnene trupe u Siriju i da će nastaviti da podržava sirijsku vladu, ali i oštro kritikovao američku vojnu podršku sirijskim pobunjenicima kao nelegalnu i kontraproduktivnu, javljaju američki mediji.

“Rusija neće učestvovati u bilo kakvim vojnim operacija na teritoriji Sirije ili u bilo kojoj drugoj državi. Bar, za sada, to ne planiramo, ali razmatramo intenziviranje našeg rada kako sa predsjednikom Asadom tako i našim partnerima u drugim zemljama”, rekao je sinoć Putin u intervjuu američkoj televiziji CBS.

On se osvrnuo i na nedavno priznanje Pentagona da pokušaj obučavanja više od 5.000 sirijskih pobunjenika koji, prema njegovim riječima, nije dao rezultate pošto je oko 50 Sirijaca koji su prvi prošli obuku vrlo brzo zarobljeno, ranjeno ili su pobjegli pri prvom susretu sa ekstremistima.

“Ispostavilo se da samo 60 adekvatno obučeno, samo četiri ili pet se sa oružjem bori, dok su ostali jednostavno uzeli američko oružje i pobjegli da bi se pridružili Islamskoj državi”, dodao je on.

Braneći odluku Moskve da nagomila rusko oružje u Siriji i pružanje podrške Asadu, Putin je rekao da su sirijske vladine snage jedina legitimna vojska u Siriji i dodao da je vojna podrška Sjedinjenim Američkim Državama “ilegalnim strukturama” u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com