FOTO: Centar za obuku ronilaca iz Bijele dobitnik nagrade italijanske akademije - Volim Podgoricu

FOTO: Centar za obuku ronilaca iz Bijele dobitnik nagrade italijanske akademije

Međunarodna Akademija za podvodno istraživanje i tehniku iz Italije koja je među najuglednijim institucijama u svijetu u ovoj oblasti, uručila je na dvodnevnoj Manifestaciji dodjele godišnjih nagrada i projekcije filmova, održanoj u Palermu Prvu nagradu za 2015. godinu Regionalnom Centru za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele (RCUD).

Na manifestaciji su prikazani filmovi iz oblasti najnovijih podvodnih arheoloških nalazišta u čemu su prednjačili pored Italijana, Amerikanci i Izraelci, potom filmovi udruženih naučnih internacionalnih projekata zemalja iz Evrope, arapskih zemalja i Izraela sa nevjerovatnim otkrićima istorijskog blaga svake vrste.

Dokumentarni film Pipa Kaspelana od prije nekoliko godina o načinu rada ekipe RCUD na deminiranju u Jadranskom moru, izvanredni podvodni snimci i dramatični trenuci koji podižu andrenalin izazvali su ovacije publike i njihovo veliko interesovanje.

Govoreći na dodjeli nagrade Vesko Mijajlović direktor RCUD-a je između ostalog kazao da ova nagrada predstavlja najveće i najdraže priznanje koje su dobili do sada, podršku koja im govori da su na dobrom putu i obavezu da nastave širiti pokret ove humane misije, uvećavajući broj podvodnih deminera širom svijeta, za čiste vode, za bezbjedne vodene puteve, za mir i ljubav na morima i okeanima širom naše planete.

“Nagrada Accademia Internazionale di Scienze e Tecniche Subacquee će doprinijeti da i mnogi ljudi koji nijesu svjesni važnog posla i velikog rizika koji ronioci RCUD-a preuzimaju uklanjajući zaostale mine, daju podršku ovom humanom poslu koji doprinosi ne samo bezbjednosti već i ekonomskom razvoju i saradnji među državama”, istakao je on.

Kapelano koji je i potpredsjednik Akademije i jedan od najpoznatijih svjetskih istraživača podmorja kaže da kada je upoznao Veska, njegovu organizaciju i čitav njegov tim shvatio je da se bave jednim jako važnim, opasnim poslom i poslom koji je izuzetno društveno koristan.

“Takođe smo saznali mnogo više o njihovom radu kako smo kasnije se sretali i to  je bio jedan od osnovnih razloga što smo se odlučili da Veska predložimo za ovogodišnju nagradu, a Vesko se ne bavi samo važnim poslom za Crnu Goru nego za čitav Balkan i čitavu jugoistočnu Evropu”, zaključio je on.

(CdM)

2 komentara

  1. While i in the beginning commented I clicked on the “Notify me when new comments are added” checkbox and then each time a short review is newly added I get a couple of messages with the exact same thoughts. Maybe there is in any manner you can easily eliminate me from that program? Many thanks!

  2. I’d should consult you here. Which is not some thing I do! I like reading an article that should get people to think. Also, thank you for permitting me to comment!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com