Home / NOVOSTI / Društvo / Studenti s invaliditetom neće plaćati školarinu

Studenti s invaliditetom neće plaćati školarinu

Odluku je donio Upravni odbor UCG, verifikujući pravo studenata sa invaliditetom garantovano novim Zakonom o visokom obrazovanju, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Studenti sa invaliditetom su oslobođeni od školarine i na fakultetima privatnih univerziteta, kao i na samostalnim fakultetskim jedinicama, odnosno na Fakultetu za menadžment Herceg Novi, Fakultetu za biznis i turizam Budva, Fakultetu za poslovnu ekonomiju Bar, kao i Fakultetu za državne i evropske studije.

“Oslobađanje studenata sa invaliditetom od plaćanja školarine predstavlja kompezaciju za njihov neravnopravan položaj u obrazovanju, i predstavlja jak podsticaj da se taj položaj dostigne”, kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je važno u vremenu kada je većina fakulteta arhitektonski nepristupačna, kada nema dostupne literature, sistemski podržanih servisa podrške, najsavremenijih medicinskih i asistivnih pomagala studente osloboditi od školarine.

“Kako bi tim iznosom uspjeli pokriti dio osnovnih troškova života, kao što je personalna asistencija, prevoz i slično, a što im nije omogućenom redovnim sistemom socijalne zaštite i obrazovanja”, navode iz UMHCG.

(Analitika)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com