Zeković: Policija mora biti oslobođena od korupcije i zloupotreba bilo koje vrste - Volim Podgoricu

Zeković: Policija mora biti oslobođena od korupcije i zloupotreba bilo koje vrste

Krajnje je vrijeme da se uspostavi nova policijska kultura, ukoliko podržavamo istinske reforme i ako hoćemo efikasnu policiju s integritetom, ocijenio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Zeković.

On je, na tribini “Policija i građani” koja je organizovana na Policijskoj akademiji u Danilovgradu povodom obiježavanja 2. oktobra – Dana te akademije, objasnio da policija s integritetom znači servis koji je oslobođen od korupcije i zloupotreba bilo koje vrste, ili su takvi primjeri zaista rijetkost.

“Integritet policije znači da policija djeluje u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, u skladu s utvrđenim međunarodnim i domaćim standadima i postupcima, na pravedan i pošten način koji je u skladu sa očekivanjima zajednice”, poručio je Zeković.

Prema njegovim riječima, policijski menadžment i policijska kultura ključni su za postojani, održivi, policijski integritet, a, kako je pojasnio Zeković, od upravljanja policijskom ogranizacijom zavisi i to kako će se policijski službenici ponašati prema građanstvu i koliko će sama policija biti, ne samo efikasna u sprovođenju zakona, već i kredibilna u javnosti koju štiti i kojoj služi.

“Poslednjih godina se svi skupa jako puno trudimo da promovišemo sasvim novu kulturu unutar policijske organizacije. To je kultura visoke posvećenosti policijskom poslu i zadacima i kultura poštovanja svih propisa koji uređuju policijske poslove i ona podrazumijeva odsustvo svake solidarnosti s onima koji nisu dostojni policijske profesije i posla i kultura koja ukazuje, bez štetnih posledica, na protivzakonitosti i zloupotrebe unutar policije”, rekao je Zeković.

On je ukazao na to da su se u ranijoj policijskoj praksi dešavala veoma ozbiljna kršnja ljudskih prava građana.

“Činjenice u vezi sa brutalnim primjerima kršenja prava često nismo moglo utvrditi iz razloga postojanja takozvanih koda, pravila, plave tišine i policijske solidarnosti i “odanosti” u svakoj, čak i totalno protivzakonitoj, i neetičkoj, situaciji”, naveo je Zeković.

On je ocijenio da će nadzor nad policijom, koji se reformski uspostavlja od 2005. godine, ostvariti svoj puni uspjeh i smisao kada pritužbe i obavještenja od policijskih službenika u vezi sa zloupotrebom ili neprofesionalnom primjenom policijskih ovlašćenja, brojčano, nadmaše predstavke građana.

Zeković je polaznicima Policijske akademije čestitao na životnom izboru da budu policijski službenici i u službi primjene zakona.

“Za vas dolaze bolja vremena. Vremena u kojem neće biti važno da li ste bliski Demokratskoj partiji socijalista, Socijaldemokratskoj partiji ili nekoj drugoj tada vladajućoj partiji. Za vas će biti jedino važna činjenica da ste obrazovani policajci i da ste stručni i kompetentni da savjesno i profesionalno, ali i uspješno obavljate povjerene policijske poslove” poručio je Zeković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com