Na sjednici skupštine osim vladajućih partija pojavili se samo poslanici Pozitivne - Volim Podgoricu

Na sjednici skupštine osim vladajućih partija pojavili se samo poslanici Pozitivne

Poslanici crnogorskog parlamenta su danas usvojili izmjenu Odluke o obrazovanju Odbora za praćenje zakona i drugih propisa u izbornom procesu, kojim je predviđeno da njegovi članovi budu predstavnici svih poslaničkih klubova, koji to žele. Za izmjenu je glasalo 40 poslanika, dok je jedan bio uzdržan. Sjednici na Cetinju danas je od opozicionih partija prisustvovala samo Pozitivna Crna Gora.

 

Izmjenu je inicirala poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, koja je predložila da Odbor bude sastavljen od predstavnika vlasti i opozicije, na paritetnoj osnovi, prenosi MINA.

Predloženo je da Odbor ima 14 članova, od kojih će sedam biti iz vlasti, a sedam iz opozicionih partija, koje to žele.

Crnogorski parlament krajem jula usvojio je Odluku o formiranju tog odbora, kojom je bilo predviđeno da od 14 članova budu zastupljeni predstavnici svih poslaničkih klubova.

Izmjena u vezi sastava Odbora uslijedila je poslije odluke Demokratskog fronta DF da ne učestvuje u njegovom radu. Oni su obrazložili da ne žele da učestvuju u radu Odbora zato što nijesu usvojeni njihovi amandmani u vezi sa procedurom za brisanje birača sa biračkog spiska koji ne žive u Crnoj Gori.

Predstavnici DF-a smatraju i da na čelu Odbora treba da bude predstavnik najjačeg opozicionog bloka, poručujući da ne žele da budu dekor izbornog procesa koji organizuje vlast.

Vuksanović je danas podsjetila da je opozicija tražila formiranje Odbora, navodeći da joj je žao što su kolege iz DF-a odbile učešće.

„Ne slažem se sa ocjenama da Odbor ne treba da se formira. Već smo u velikom zaostatku zbog obima posla, i Odbor je uveliko trebalo da počne rad“, navela je ona.

Vuksanović je ukazala da to tijelo neće raditi samo pred izbore, i da je članovima potrebna temeljna priprema i upoznavanje sa novim zakonima i normama.

Ona je pozvala opozicionare da podrže odluku i da Odbor počne rad što prije. „Imamo Pozitivnu, SNP, nezavisne poslanike i vjerujem da će se od njih naći sedam koji to žele, jer je inicijativa potekla od opozicije“, dodala je Vuksanović.

Ona je ukazala da je sve u vezi sa formiranjem tog tijela bilo saglasno osim ko da predsjedavao- predstavnik vlasti, opozicije ili da se sprovede kopredsjedavanje.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić, rekao je da građani nemaju nepovjerenje u izborni proces, jer na izbore izlazi više od 70 odsto birača.

„Građani nemaju nepovjerenje već oni koji gube izbore. Ne govorim samo o posljednjim izborima, već i onim od ranije“, kazao je on.

Sekulić je naveo da su u DPS-u pristali na rješenja koja se nigdje ne sprovode, da bi ojačali povjerenje.

On je ukazao da je Odbor ne manje značajan od Državne izborne komisije, i da su na sve spremni kako bi se postigao dogovor.

„Ne mislimo da je loše kopredsjedavanje. To je negdje najbliže onom što je vraćanje povjerenja“, smatra Sekulić.

On je dodao da je DPS, kao građanska partija, ponosna što je mir sačuvan kad je bio građanski rat, što su otvorena vrata za sve nesrećnike iz bivše Jugoslavije.

Azra Jasavić iz Pozitivne je rekla da je Odluka inicijalno dobro postavljena i da joj je žao što ostali opozicionari nijesu tu.

Ona je kazala da je suština da svako stane iza svog stava, bez obzira kakvi vjetrovi duvali, navodeći da se ne može govoriti o vraćanju povjerenja, jer ga nikad nije bilo, već o izgradnji povjerenja u izborni proces.

Jasavić je podsjetila da se opozicija dogovorila o elektronskoj identifikaciji, zbog osnova sumnje da se na nekim mjestima glasalo u tuđe ime, ali da Pozitivna nije mogla prihvatiti ono što je tražio Demokratski front – da se brišu birači koji se šest mjeseci nalaze van države.

„Došlo je do ekonomskog pogubljenja pripadnika manjina a DF želi da napravi administrativno pogubljenje, brisanjem onih kojima jedinu domovinu imaju u Crnoj Gori, i nemaju državljanstvo u drugim zemljama, Mi to nikada nećemo podržati”, poručila je ona.

Jasavić je poručila da se bitka bije na svakom mjestu u politici.

“Suština je da se sa bojišta ne može ići, a to je za ozbiljne partije parlament i tu se ukrštaju argumenti“, poručila je ona.

Jasavić je dodala da u toj partiji smatraju da predsjednik Odbora treba da bude iz opozicije jer oni “najviše ne vjeruju”.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da je nesreća što se iseljavaju brojčano manji narodi, jer to narušava građansku harmoniju, i da je to zajednički problem.

„Jasno je da neki klubovi ne žele da učestvuju ali oni koji žele omogućićemo da se održi paritet. Ključno je odlučivati paritet da bi se posao mogao obaviti s punim povjerenjem“, dodao je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com