Uzeli djeci iz usta pola miliona eura! - Volim Podgoricu

Uzeli djeci iz usta pola miliona eura!

Cijena od 40 eura, koju roditelji plaćaju za ishranu djece u vrtićima, previsoka je u odnosu na stvarne troškove, a samo dvije podgoričke predškolske ustanove “Ljubica Popović” i “Đina Vrbica” prihodovale su po tom osnovu skoro 1,1 milion eura tokom 2014.

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je zarađeni novac, mimo zakona, iskorišćen  za  finansiranje  izdataka – pojedinih kategorija ličnih primanja, rashoda za materijal i usluge, tekuće održavanje “koje  je  trebalo obezbijediti  iz  sredstva  budžeta  Crne  Gore,  shodno  Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju”.

Revizori su preporučili Ministarstvu prosvjete i upravnim odborima predškolskih ustanova da razmotre “opravdanost utvrđene  visine  troškova  ishrane  djece”, koja iznosi 39, odnosno 40 eura mjesečno.

Svih pet kontrolisanih ustanova dobile su uslovno mišljenje DRI, što znači da će revizori pratiti da li i na koji način se ispunjavaju preporuke iz izvještaja.

U izvještaju DRI, objavljenom juče, piše da je revizija sektora za predškolsko vaspitanje prosvjetnog resora, kao i dvije podgoričke i po jedne cetinjske, nikšićke i danilovgradske ustanove rađena  od januara do juna 2015.

U izvještaju se precizira da je u podgoričku ustanovu “Ljubica Popović” 2014. upisano 3.145 djece svih uzrasta i da je od razlike na cijeni ishrane djece zarađeno čak 558 hiljada eura:

vrtić, Podgorica

”Prihodi od uplata roditelja za troškove ishrane djece predstavljaju 97,25 odsto ostvarenih  sopstvenih  prihoda  ustanove.  Visina  mjesečnih  troškova za ishranu djece je na mjesečnom nivou iznosila 39 za vrtić i 40 eura za jaslice. Prihodi od uplata roditelja i centra za socijalni rad za troškove ishrane  djece  ostvareni  u  2014.  godini  iznose  875.100 eura. Troškovi za  ishranu djece evidentirani  u Glavnoj  knjizi  ustanove  iznose 316.835 eura. Razlika između ostvarenih prihoda  za finansiranje ishrane djece i troškova ishrane djece iznosi 558.265 eura”.

Revizori su do sličnih brojki došli i kontrolom ustanove “Đina Vrbica”. U izvještaju piše da su roditelji za ishranu djece lani uplatili 843.348 eura, a da su “realni troškovi” iznosili 309.186, odnosno 534.161 euro manje.

Iz DRI podsjećaju da troškove ishrane, shodno zakonu, plaćaju roditelji, a da Ministarstvo iz budžeta treba da obezbijedi novac za “bruto-zarade i  ostala  lična  primanja,  tekuće  investiciono  odžrţavanje,  investicije  u ustanovi,  materijalne  troškove,  rashode  za  energiju,  usavršavanje nastavnika, razvoj informacionog sistema, komunalne usluge, vodu i dr”.

Cetinjska ustanova “Zagorka Ivanović” prihodovala je od roditelja 111.465, iako su stvarni troškovi bili 47.756 eura. Razlika od 63.708 eura je korišćena na isti način kao i u Podgorici.

Do istih podataka revizori su došli i u nikšićkom vrtiću “Dragan Kovačević”. Evidentiran je prihod od 222.748 eura, “realni troškovi” od 108.061 i razlika kojom su isplaćivane druge stavke od 114.687 eura.

Slično je i u danilovgradskoj ustanovi “Irena Radović”, gdje revizori konstatuju da je za ishranu djece u 2014.  utrošeno   21.799 eura:
”Navedeni  podatak  ukazuje  da  je  59.858 eura, ili  73 odsto novca  od  uplata  roditelja,  utrošeno  za  finansiranje  drugih  vrsta izdataka, što nije u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju”.

Stijepović posudio pola miliona, ali nije vratio

Ministarstvo prosvjete, kojim je tada rukovodio Slavoljub Stijepović, podgoričkoj ustanovi “Ljubica Popović” duže od četiri godine nije uplaćivalo novac za troškove električne energije,  komunalnih  usluga  i vode.

”To se vidi i kroz pisanu   korespondenciju između Ministarstva i ustanove. Uvidom  u  Glavnu  knjigu  trezora, državni revizori su  utvrdili  da  su  za 2014. godinu ustanovi uplaćena sredstva iz budžeta samo za bruto-zarade zaposlenih. Ustanovi nijesu obezbijeđena sredstva na ime obaveza iz člana 136 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, a to su između ostalih, rashodi  za  energiju, komunalne usluge, vodu…”.

Stijepovićeva administracija je ustanovi “Ljubica Popović” od 2012. dužna i 270.000 eura, koje je prosvjetni resor, na osnovu zaključka Vlade, pozajmio od vrtića

Stijepovićeva administracija je istoj ustanovi od 2012. dužna i 270.000 eura, koje je prosvjetni resor, na osnovu zaključka Vlade, pozajmio od vrtića.

Ministarstvo je, stoji u izvještaju DRI, od 2011. i ustanovi “Đina Vrbica” dužno 230.000 eura, što je takođe trebalo da bude pozajmica.

Članovi UO dobijaju pare mimo zakona

Revizori su utvrdili i da članovi upravnih odbora ustanova primaju nadoknadu u iznosu od 200 do 300 eura, što nije u skladu sa zakonom.

“UO, kao organ upravljanja ustanove, dužan je da obezbijedi  usklađenost  akata  sa  Opštim  zakonom  o obrazovanju   i   vaspitanju,   odnosno   da   stavi   van   snage Odluku  o  utvrđivanju  novčanih  naknada  članovima Upravnog odbora”, piše u izvještaju DRI.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com