Home / NOVOSTI / Region / RAZOČARANI U NJEMAČKU: “Nijesam imao ni za poštenu zimsku jaknu”
Foto ilustracia

RAZOČARANI U NJEMAČKU: “Nijesam imao ni za poštenu zimsku jaknu”

Dok podaci Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara pokazuju da veliki broj tog osoblja odlazi da radi u inostranstvo, iz osječko-baranjske filijale Hrvatske komore medicinskih sestara poručuju da broj nije alarmantan kao što se spominje.

Želeći da ostane anonimna, sagovornica Glasa Slavonije, članica filijale HKMS-a, kaže kako brojne medicinske sestre zaista odu u inostranstvo i zatim se vrate u Hrvatsku. Riječ je, kaže, o mladim osobama koje nisu u radnom odnosu, a nakon što u HKMS-u dobiju licencu, odu u inostranstvo, međutim, rijetko se ko tamo i zadržava.

Ne mogu dobiti odobrenje za rad na elitnoj klinici

“Čim završe petogodišnje obrazovanje, dobiju svoju licencu, čak i prije nego što polože stručni ispit. Međutim, problem nastaje u tome što zemlje Evropske unije ne poznaju srednju i višu sestru. Činjenica je da srednja sestra može dobiti odobrenje za rad, ali na primjer ne može ga dobiti za rad u elitnoj klinici. Zato EU omogućava doškolovanje”, priča članica županijskog HKMS-a, dodajući da je medicinskim sestrama omogućen rad u domovima, što one uglavnom odbijaju i žele da uđu u bolnički sistem.

Iako su naše medicinske sestre kvalitetne, kaže sagovornica, nisu kvalifikovane i moraju poštovati rigorozne uslove. Na primjer, transfuziju pacijentu u evropskim zemljama uključuje ljekar, ne medicinska sestra, dok u našem zdravstvenom sistemu to nije slučaj. Pravila se ondje strogo moraju poštovati, pa tako tzv. venoznu terapiju u domovima za starije osobe mogu dati, međutim, u bolnici im to nije dozvoljeno.

“Ne cvjetaju ruže u inostranstvu”

“Ne cvjetaju ruže u inostranstvu i to mogu reći iz prve ruke. Imam kolegu na odeljenju koji je završio Medicinsku školu u Osijeku. Molila sam ga da ne da otkaz i na kraju je otišao u Njemačku, ali je ostao tamo samo nekoliko dana. Kako dobro govori njemački jezik, odmah je primijetio da mu je poslodavac u ugovoru uz medicinski brat dodao riječ “pomoćni”, a plata nije prvobitno dogovorenih 2.000, već 1.400 eura. Kad je uzeo u obzir koliko ga košta smještaj i kredit za automobil, vratio se u Osijek. Rekao je kako ne bi imao novca ni da kupi poštenu zimsku jaknu”, ispričala je sagovornica iz HKMS-a.

Marica Stanić, predsjednica HSSMS-a za KBC Osijek, kaže kako je do sada otišlo gotovo 40 medicinskih sestara i da u inostranstvo odlazi ko god može. Uprkos činjenici da tamo rade kao njegovateljice, jer nemaju odobrenje za samostalan rad i status im je niži uprkos stručnoj osposobljenosti, tamo pronalaze zadovoljstvo u svom poslu.

“Finansijska strana njihove plate, odnosno novac u cjelini, razlog je što odlaze, i to sve više. Neko za sobom povuče i cijelu porodicu i onde uspiju da se snađu. Odlaze sve češće, ali nažalost ne raspolažem tačnim brojem sestara koje su svoje radno mjesto u Osijeku zamijenile onim u Evropi“, poručuje Stanićeva.

(Srbija danas)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com